Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

26 septembrie, Ziua mondială a contracepţiei

Viața Medicală
L. Budin luni, 26 septembrie 2022, ora 15:30

România ocupa locul al doilea în lume ca număr de avorturi raportat la populaţie și este printre primele locuri în Europa la capitolul mame minore.

Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este celebrată anual pe data de 26 septembrie. Scopul campaniei este informarea populaţiei generale, în special a tinerilor şi adolescenţilor, cu privire la importanţa metodelor contraceptive în vederea alegerilor corecte pentru sănătatea sexuală şi reproductivă.

zi-contraceptie

Contracepţia/planificarea familială (PF) urmăreşte conştientizarea importanţei cunoaşterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamei şi copiilor, spaţierea sarcinilor/naşterilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii în cunoștință de cauză, informează Agerpres.

Conform datelor statistice publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numărul avorturilor efectuate zilnic în întreaga lume se ridică la aproximativ 125.000, ceea ce este corespondentul a 40-50 de milioane de avorturi pe an.

România ocupa locul al doilea în lume ca număr de avorturi raportat la populaţia actuală cu 22.832.650 de avorturi legale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958-2016, se precizează pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Neamț, citat de Agerpres. 

Fenomenul mamelor minore plasează România pe primele locuri din Europa, iar consecinţele acestuia afectează atât mama, cât şi copilul - mai multe naşteri premature, rată de vaccinare scăzută şi riscuri sociale. Potrivit unei analize a organizaţiei Salvaţi Copiii România, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a naşterilor premature. Există o corelaţie directă între vârsta precoce a mamei şi lipsa accesului la educaţie pentru sănătate şi la servicii medicale, menţionează analiza amintită.

În doi ani se va extinde Secţia de Cardiochirurgie a Spitalului „Marie Curie”

ASSMB vrea să continue proiectul Spitalului Metropolitan

Etichete: zi mondiala a contraceptiei informare populatie mame minore romania

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC