Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

CMMB susține creșterea accesului pacienților cronici la asistență medicală

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 18 februarie 2021, ora 14:55

Colegiul Medicilor din Municipiul București susține creșterea accesului pacienților cronici la asistență medicală, inclusiv în spitalele suport COVID, prin redefinirea unor circuite.

Colegiul Medicilor din Municipiul București ( CMMB) a transmis un comunicat prin care a anunțat că susține creșterea accesului pacienților cronici la serviciile medicale, prin redefinirea unor circuite în spitale.

CMMB
Sursă imagine: Pixabay

„Nu trebuie să uităm, însă, că printre cei afectați în mod direct de pandemia actuală, pe lângă cei care au contractat virusul SARS-CoV-2, se numără și persoanele care suferă de afecțiuni cronice”, transmite sursa citată.

Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă în acest sens, când a dat publicității un raport în care arăta că serviciile de prevenție și tratament pentru bolile cronice netransmisibile au fost perturbate grav pe tot Globul.

„Considerăm un moment oportun ca spitalele care au oferit asistență medicală în această perioadă pacientului cu COVID-19 să-și regândească circuitele pentru a crește, în siguranță, capacitatea de asistență și îngrijire a pacienților cu boli cronice. Astfel, Colegiul Medicilor din Municipiul susține creșterea accesului pacienților cronici la asistență medicală și lansează un apel către conducerile spitalelor și către autorități să facă toate demersurile necesare în acest sens”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Aceasta a precizat că este important ca spitalele să fie în continuare pregătite pentru îngrijirea pacienților COVID-19, cu personalul necesar, circuite, echipamente și tot ceea ce este nevoie.

Însă, potrivit ei, este vital ca și restul pacienților, mulți dintre ei cu afecțiuni cronice, care necesită îngrijiri periodice să poată să beneficieze de ele în condiții optime.

„Știm și înțelegem că nu este ușor, dar în caz contrar, considerăm că efectul negativ va fi mare și va fi unul resimțit pe termen lung atât pentru această categorie de pacienți cât și pentru sistemul de sănătate în ansamblu”, a adăugat prof. dr. Cătălina Poiană.

Reprezentanții CMMB a subliniat că este important ca actul medical să se desfășoare în siguranță, atât pentru pacienții cronici care se prezintă în unitățile medicale, cât și pentru personalul medical cu care intră în contact.

IMPACTUL pandemiei asupra bolnavilor cronici

Peste jumătate dintre bolnavii cronici din România consideră că pandemia de coronavirus a avut un impact negativ asupra calității îngrijirilor medicale primite, arată un studiu din luna octombrie 2020.

De asemenea, în ceea ce privește numărul internărilor la nivel național, în aprilie 2020 s-au înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior. Scăderea s-a mai redus în perioada iunie – august 2020, dar în octombrie era încă la jumătate față de anul precedent.

Un procent considerabil dintre medicii de familie (82%) consideră că pandemia de COVID-19 a avut un efect negativ asupra accesului pacienților cronici la servicii medicale în România, arată același studiu.

„Printre motivele enumerate de către aceștia, cele mai frecvent menționate sunt accesul restricționat la serviciile medicale din spitale/ambulatoriile de specialitate (74,7% dintre respondenți), teama  pacienților de îmbolnăvirea de COVID-19 (34,5% dintre respondenți) și restricțiile de deplasare impuse de autorități (5,8% dintre respondenți)”, informează sursa citată.

Colegiul Medicilor din Municipiul București atrage atenția că, dacă această situație va persista, costurile vor fi mari pentru sistemul de sănătate și pentru societate în ansamblul său.

„În Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București avem un medic neurolog, pe prof. dr. Bogdan Popescu, un medic gastroenterolog, pe prof. dr. Lucian Negreanu, un hematolog, pe conf. dr. Horia Bumbea și un medic de familie, pe dr. Adriana Mihalaș, astfel că avem o privire de ansamblu asupra sistemului de sănătate bucureștean. Considerăm că în special acum, când situația epidemiologică o permite, trebuie să punem accentul și să creștem accesul pentru îngrijirile acordate pacienților cronici, care au avut de suferit în anumite momente pe parcursul anului 2020, din cauza restricțiilor și dificultăților cauzate de pandemia de COVID-19”, se arată în comunicat.

CMMB consideră că trebuie identificate soluții eficiente pentru îmbunătățirea accesului acestor pacienți pentru evaluare și tratament.

„Colegiul Medicilor din Municipiul București a înțeles și înțelege deopotrivă provocările ridicate de pandemie și eforturile necesare pentru gestionarea sa, dar acum, când numărul cazurilor este în scădere, este absolut necesar să facem demersuri rapide pentru ca pacienții cu afecțiuni cronice să nu aibă și mai mult de suferit”, transmit reprezentanții Colegiului.

Etichete: CMMB pacienti cronici spitale suport asistenta medicala virusul SARS-CoV-2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.