Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

De la Ministerul Sănătăţii

    Începând de la 1 septembrie a.c., Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, gratuit, al Ministerului Sănătăţii, va fi funcţional în zece judeţe din vestul ţării – Arad, Bihor, Caraş-Severin, Bistriţa, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş –, urmând ca acesta să fie extins la nivel naţional. Testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau va fi disponibilă tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimpto­ma­tice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Potrivit dlui dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, în acest an se doreşte testarea a peste 200.000 de femei eligibile, iar în cei cinci ani ai programului, vor fi incluse aproxi­mativ şase milioane. Programul de testare gratuită a femeilor va fi co­ordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul insti­t­utelor oncologice „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu“ Bucureşti şi „Prof. dr. I. Chiricuţă“ Cluj-Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon“, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. dr. Alfred Rusescu“, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş.       Programul, care în acest an are un buget alocat pentru testare de 66 de milioane de lei din fonduri proprii ale MS, a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii. Prin implementarea sa, autorităţile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Se are totodată în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.