Newsflash
Știri

Dosare penale de corupție în sistemul de sănătate

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - iun. 24 2016
Dosare penale de corupție în sistemul de sănătate

Patru într-o zi

 

     Prof. dr. Dan Straja, managerul Institutului Oncologic București (IOB), a fost reținut de DNA joi, 9 iunie, pentru luare de mită. Procurorii au stabilit că Dan Straja ar fi primit 95.750 de euro de la reprezentantul a două societăți comerciale, pentru încheierea și derularea în bune condiții a unor contracte, în numele instituției pe care o conduce. Managerul IOB ar fi luat banii în mai multe tranșe, atât în autoturismul personal, cât și în biroul institutului. La o zi după ce DNA a anunțat începerea urmăririi penale, Tribunalul București a decis arestarea preventivă a medicului, pentru 30 de zile.
     În aceeași zi în care l-au reținut pe managerul IOB, procurorii DNA au dispus și începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență „Bagdasar-Arseni“, dr. Bogdan Păltineanu, pentru aceleași fapte de luare de mită. Procurorii au stabilit că în perioada 12 mai – 21 august 2015, când ocupa funcția de manager al Institutului de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan“ București, Bogdan Păltineanu ar fi primit peste 90.000 de euro pentru a încheia contracte cu o firmă, în numele spitalului pe care îl conducea. La fel ca în cazul omologului său de la IOB, Tribunalul București a decis arestarea preventivă a lui Bogdan Păltineanu, pentru 30 de zile.
     Nu doar luarea de mită a fost acuzația pe care au adus-o procurorii DNA unor medici în ziua de 9 iunie. Pentru cu totul alte motive, dar în aceleași ore în care cei doi chirurgi-manageri erau reținuți pentru luare de mită, Raluca-Irinel Parepa, șefa secției de cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Marius Țoringhibel, medic pe aceeași secție, au fost reținuți pentru favorizarea făptuitorului Nicușor Constantinescu, arestat preventiv pentru abuz în serviciu. Procurorii au stabilit că cei doi medici ar fi decis internarea inculpatului pentru ca acesta să execute măsura de arest preventiv în condiții mai ușoare. Deși, în aceste situații, internarea unui pacient arestat preventiv trebuie făcută într-una dintre unitățile medicale ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, iar starea inculpatului Nicușor Constantinescu nu necesita supraveghere medicală, medicii au dispus internarea, sustrăgând acuzatul de la executarea arestului.

 

Pretențiile se reduc în orașele mici

 

     În luna iunie au ieșit la iveală chiar mai multe fapte penale săvârșite de medici. Și Teodor Negru, managerul Spitalului Municipal „Anton Cincu“ Tecuci, ar fi luat mită, pentru încheierea și derularea unor contracte privind instalarea și menținerea unui sistem informatic. De data aceasta, suma pretinsă a fost mai mică, managerul spitalului gălățean cerându-i inițial administratorului societății care a instalat sistemul informatic suma de 20.000 de euro pentru derularea contractului și deblocarea unor facturi emise de societatea respectivă. Spre deosebire de modul în care a decurs același proces de luare de mită în orașele mai mari, denunțătorul nu a fost de acord cu suma cerută de managerul spitalului din Tecuci, pe care a considerat-o prea mare. Din această cauză, managerul Teodor Negru a negociat suma pe care o voia, fiind nevoit să accepte în final doar 10.000–12.000 de euro. Apoi, pentru că a primit doar 7.000 de euro din suma cerută, a refuzat să achite facturile emise de societatea comercială către spitalul pe care îl conducea, precizând că le va achita atunci când i se va da restul mitei.

 

Investigațiile se plătesc, dar nu pe hârtie

 

     La Iași, pretențiile sunt mai mici, dar au în vedere acordarea serviciilor medicale către pacienți, nu încheierea unor contracte cu societăți comerciale. La începutul lunii iunie, dr. Eduard Moldovanu, șeful laboratorului de radiologie și imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu“, ar fi pretins mită suma de 600 de lei de la trei pacienți, pentru efectuarea examinărilor IRM, interpretarea rezultatelor și prescrierea tratamentelor. Medicul nu a prejudiciat doar pacienții, ci și spitalul al cărui departament de imagistică îl conduce, neînregistrând în evidențele unității medicale investigațiile și serviciile acordate pacienților. Paguba adusă spitalului este estimată la 2.000 de lei.
     Exemplul medicului ar fi fost urmat și de două asistente de pe secție, care ar fi cerut pacienților 350 și respectiv 300 de lei pentru efectuarea unor examene CT cranian și IRM de genunchi. Prejudiciul pe care acestea l-ar fi adus spitalului a fost estimat la 750 de lei.

 

Suma se împarte

 

     La 2 iunie, 2016, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a fostului manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan“ București, prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, și a Petruței Lazăr, fost manager și director economic al aceluiași spital, pentru luare de mită. Cei doi au fost reținuți pentru că ar fi pretins în aul 2008, o sumă lunară de bani în schimbul încheierii unui contract între Spitalul „Sf. Ioan“ și o firmă. Inițial, Petruța Lazăr, din funcția de manager, i-ar fi cerut reprezentantului firmei respective 5% din valoarea contractului, adică 20.000 de lei lunar. Apoi, după ce profesorul Alexandru Ciocâlteu a ajuns manager, acesta ar fi cerut firmei 40.000 de lei lunar, pretinzând că o parte din sumă îi va reveni Petruței Lazăr, care ocupa funcția de director economic. Tribunalul București a admis cererea DNA de arestare preventivă a lui Alexandru Ciocâlteu, dispunând arestul la domiciliu.
     Obiceiul de luare de mită nu este străin nici în vestul țării, unde un medic ortoped de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, dr. Iconia Ecaterina Borza, ar fi pretins unui pacient suma de 600 de euro pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au dispus trimiterea în judecată a medicului.
     Această etapă a procesului penal, în cazurile amintite, ale medicilor acuzați de luare de mită nu poate să elimine prezumția de nevinovăție, având ca scop doar propunerea unor măsuri preventive și crearea cadrului de administrare a probelor. Informațiile provin din comunicatele de presă ale Direcției Naționale Anticorupție și ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe