Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Fii erou, donează sânge!

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ joi, 21 iunie 2012
     Transfuziile de sânge salvează vieţi şi ameliorează starea de sănătate, dar mulţi pacienţi nu au acces la timp la sânge sigur. Furnizarea de sânge în condiţii de siguranţă trebuie să fie un obiectiv al politicii şi infrastructurii de sănătate a fiecărei ţări de pe glob. OMS recomandă ca toate activităţile legate de colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia sângelui să fie coordonate, la nivel naţional, prin organizare eficientă sprijinită de legislaţie adecvată.
     Anual, în lume se colectează 92 de milioane de donaţii de sânge, aproape jumătate în ţările cu venituri mari, în care locuieşte 15% din populaţia globului. Din cele 159 de ţări care raportează donări de sânge, 37 nu sunt capabile să efectueze screeningul tuturor donatorilor pentru una sau mai multe din infecţiile transmisibile prin transfuzie, precum HIV, hepatita B, C, sifilis.
     Deloc întâmplător, OMS a ales să marcheze Ziua mondială a donatorului de sânge la 14 iunie. Aceasta deoarece la 14 iunie 1868 s-a născut Karl Landsteiner, imunolog austriac, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1930, pentru descoperirea sistemului de clasificare a grupelor sanguine AB0.
     Sub sloganul „Fiecare donator de sânge este un erou“ se desfăşoară evenimentele prilejuite de această zi, în 2012, cu scopul de a creşte informarea despre necesitatea sângelui şi produselor de sânge sigure şi pentru a mulţumi voluntarilor ce donează gratuit sânge – un gest de solidaritate umană, un dar salvator de vieţi. Sunt, de asemenea, motivate şi  încurajate cât mai multe persoane să doneze sânge voluntar şi regulat, pentru prevenirea deficitului acestuia în spitale şi clinici.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.