„În urma descentralizării unităţilor sanitare către consiliile judeţene şi primării, valoarea investiţiilor pe care acestea le-au efectuat în sistemul sanitar a crescut semnificativ, de peste şase ori în ultimii trei ani. Există autorităţi locale care au înţeles importanţa investiţiilor, dar sunt şi situaţii în care echipele de fotbal par mai importante decât sănătatea concetăţenilor“. (...) "> Investiţiile cresc, rezultatele se lasă aşteptate - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Investiţiile cresc, rezultatele se lasă aşteptate

de Marian CÂMPEANU - iun. 24 2011
Investiţiile cresc, rezultatele se lasă aşteptate

   „În urma descentralizării unităţilor sanitare către consiliile judeţene şi primării, valoarea investiţiilor pe care acestea le-au efectuat în sistemul sanitar a crescut semnificativ, de peste şase ori în ultimii trei ani. Există autorităţi locale care au înţeles importanţa investiţiilor, dar sunt şi situaţii în care echipele de fotbal par mai importante decât sănătatea concetăţenilor“. (...)

   „În urma descentralizării unităţilor sanitare către consiliile judeţene şi primării, valoarea investiţiilor pe care acestea le-au efectuat în sistemul sanitar a crescut semnificativ, de peste şase ori în ultimii trei ani. Există autorităţi locale care au înţeles importanţa investiţiilor, dar sunt şi situaţii în care echipele de fotbal par mai importante decât sănătatea concetăţenilor“.
   Astfel şi-a început dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, discursul privind raportul investiţiilor realizate de autorităţile locale în unităţile sanitare în anul scurs de la descentralizare. Raportul a fost întocmit pe baza datelor oficiale transmise prin direcţiile de sănătate publică, confruntate cu datele de execuţie centralizate de Ministerul Finanţelor.
   Conform cifrelor prezentate, în anul 2008, la nivel naţional, consiliile judeţene şi primăriile au alocat prevederi bugetare în valoare de 53,6 milioane de lei, ajungând la 290,7 milioane de lei în 2010 şi 344,4 milioane în acest an.
   Anul trecut, judeţele codaşe la capitolul investiţii au fost Olt, Vrancea, Botoşani, Buzău, Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa, Gorj, Caraş-Severin, Tulcea, Călăraşi, Brăila, Vâlcea şi Giurgiu, la polul opus situându-se Bucureştiul şi judeţele Ilfov, Prahova, Braşov, Covasna, Hunedoara, Timiş, Mureş şi Maramureş.
   Cei mai mulţi bani destinaţi unităţilor sanitare au fost repartizaţi pentru anul în curs de Bucureşti (118.051.000 de lei), Cluj (18.413.000 de lei), Bacău (17.989.000 de lei), Ilfov (14.270.000 de lei), Prahova, Galaţi şi Timiş (aproximativ 13 milioane lei fiecare).
   Cifrele „ameţitoare“ sperăm să însemne pe viitor şi creşterea calităţii serviciilor medicale, altfel vom rămâne numai cu un bilanţ ce nu ţine de cald şi cu impresia că, deşi mai mulţi, banii au fost aruncaţi pe fereastră printr-un management deficitar…
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe