Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Număr dublu de transplanturi de cornee la Spitalul Militar

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 17 ianuarie 2020, ora 09:14

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) a efectuat, în 2019, 68 de transplanturi de cornee, dublu față de 2018.

Transplant 2019 bun
Transpl ant 20019, Spitalul Militar Central Foto: SUUMC

Intervențiile chirurgicale au avut loc în cadrul Programului National de Transplant de cornee, derulat pe parcursul anului trecut în cadrul secției de oftalmologie a SUUMC, precizează reprezentanții instituției, într-un comunicat de presă.

Corneele au provenit de la 74 de donatori din București și din țară, aflați în moarte cerebrală și au fost transplantate pacienților care sufereau de afecțiuni precum keratopatie edematoasă; rejet cornean; distrofii corneene; leucoame corneene de diferite cauze și keratoconusul.

În ceea ce privește patologia reconstructivă abordată, anul trecut, în cadrul SUUMC au avut loc șapte proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (C.F.), realizate în timpul intervențiilor de artropatie și șapte intervenții chirurgicale de transplant de țesut osos, în vederea reviziei – reconstrucției ligamentoplastiei, artroplastiilor de șold și osteosintezei secundare.

Acces și înscriere în Registrul ant

Totodată, reprezentanții SUUMC au subliniat că atât Secția Clinică Ortopedie și Traumatologie, cât și cea de Oftalmologie au acces la Registrul Național de Transplant, în vederea înscrierii, pe lista de aşteptare, a pacientilor eligibili pentru procedurile de transplant, ulterior realizării screening-ului viruso-bacteriologic; a bilanţului biologic si a planning-ului preoperator.

Înscrierea se face, în strictă corelație cu patologia pacientului, cu starea biologică a acestuia și indicația terapeutică. Odată cu înscrierea pe lista de asteptare, pacientul primeşte un cod CUIANT, înscris și predat pe actele medicale, pe baza căruia atât acesta, cât și personalul medical implicat în acordarea îngrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul și medicul curant) pot verifica, în timp real, pe site-ul ANT statusul  codului alocat.

 

Etichete: transplant cornee program national transplant ANT spitalul militar SUUMC

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC