Newsflash
Știri

Tumoră ovariană de 6 kg, extirpată cu succes la SUUMC

de L. Budin - iun. 19 2023
Tumoră ovariană de 6 kg, extirpată cu succes la SUUMC

Medicii de la Spitalul Militar Central au extirpat cu succes o tumoră ovariană de 6 kg. Pacienta se prezentase pentru distensie abdominală, însoțită de durere în etajul abdominal inferior.

La data de 13 iunie, în cadrul Secției Clinice Chirurgie II a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a avut loc o intervenție chirurgicală mai puțin obișnuită. S-a practicat excizia unei formațiuni tumorale abdomino-pelvine voluminoase, cu apartenență ovariană, la o pacientă, în vârstă de 54 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative, se arată pe pagina de Facebook a SUUMC.

Pacienta se prezentase anterior pentru distensie abdominală, însoțită, în ultimele trei săptămâni, de durere în etajul abdominal inferior. Examinarea CT a abdomenului și pelvisului cu substanță de contrast a decelat o masă voluminoasă abdomino-pelvină chistică, multiseptată, cu dimensiuni de 28,3/15,6/29,1 cm, care venea în contact posterior cu aorta abdominală, arterele iliace comune, arteră iliacă externă dreapta, ureterele, păstrând limita de demarcație cu acestea.

După efectuarea consultului preanestezic, obținerea abordului venos optim și efectuarea prevenției infecțiilor perioperatorii prin administrarea tratamentului antibiotic adecvat, s-a practicat anestezie generală și intubație orotraheală.

Au fost corectate dezechilibrele hemodinamice și hidroelectrolitice preexistente, iar pe toată durata intervenției chirurgicale au fost preîntâmpinate și corectate eficient și prompt tulburările hemodinamice apărute. 

Particularitatea cazului a fost dată de volumul impresionant al formațiunii tumorale și efectele  sale asupra întoarcerii venoase, prin compresia importantă exercitată la nivelul vaselor mari abdominale, dar și efectele pe care înlăturarea formațiunii le-a determinat asupra homeostaziei”, se subliniază în postare.

Intraoperator, s-a evidențiat formațiunea chistică voluminoasă (6 kg), multiseptată, cu apartenență ovariană stânga, având efect de masă asupra vaselor mari și al ureterelor, cu ureterohidronefroza bilaterală secundară. S-a practicat histerectomie subtotală cu anexectomie bilaterală, cu excizia, în integralitate, a formațiunii tumorale, care a fost trimisă pentru examinare la Serviciul de Anatomie patologică. S-au mai efectuat colecistectomie și cura chirurgicală a herniei ombilicale – procedeu tisular.

Intervenția chirurgicală a decurs fără evenimente notabile din punct de vedere anestezic.

Postoperator, pacienta a fost atent monitorizată, iar evoluția acesteia a fost una favorabilă, în afebrilitate, cu diminuarea, până la suprimare, a drenajului pelvin, mobilizare rapidă și reluarea progresivă a activităților obișnuite. 

Pacienta a fost externată cu stare generală bună, plagă de aspect normal, în curs de vindecare.

Echipa operatorie a fost constituită din Lt. col. medic dr. Teodor Rogin, medic primar Chirurgie generală, dr. Calină Oana-Corina și dr. Matei-Pîrvan Bianca-Ioana, medici rezidenți Chirurgie generală, iar managementul anestezic a fost asigurat de Col. medic asist univ. dr. Narcis Tănase, medic primar ATI și dr. Năstasă Andrei, medic rezident ATI.

Cancerul ovarian este neoplazia cu rata cea mai mare de deces din sfera patologiei genitale feminine, fiind pe locul 6 în cauzele de deces prin cancer în rândul femeilor din întreaga lume. În fiecare an, 200.000 de noi cazuri sunt diagnosticate, cu un risc de dezvoltare a acestui tip de neoplazie după vârsta de 75 ani, cuprins între 0,5-1,6%, tipul histologic epitelial fiind cel mai des întâlnit (90%), se mai subliniază în postare.

Incidența cancerului de ovar crește odată cu înaintarea în vârstă, ajungând la o prevalență maximă în jurul decadei șase-șapte de viață. Rata mare a mortalității este determinată în principal de absența unor simptome specifice sau a unor mijloace de screening și de diagnosticare precoce pentru astfel de cazuri, astfel încât aproximativ 70% din cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate de boală, la care supraviețuirea la 5 ani este de aproximativ 10-30%.


Notă autor:

Foto: Daniela Gheorghe/ Facebook Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe