Newsflash
Internaționale

Oprirea sângerării cu ajutorul unui nou adeziv medical

de Dr. Diana Andronache - oct. 21 2022
Oprirea sângerării cu ajutorul unui nou adeziv medical

Aproximativ două milioane de oameni mor anual, în lumea întreagă, din cauza hemoragiilor. Hemoragia necontrolată generează peste 30% din decesele survenite prin traumă, având în vedere situaţiile cu insuficiente opţiuni terapeutice.

        În acest context, cercetătorii de la Universitatea McGill au dezvoltat un adeziv medical care ar putea salva vieţi. Ei au fost inspiraţi de structurile identificate la animalele marine, precum midiile și viermii plaţi.

        Acești bioadezivi pot absorbi și coagula rapid sângele, formând o bioaderenţă puternică, fără a fi nevoie de compresie, pentru a rezista tensiunii arteriale și pentru a sigila locul de sângerare. Ei se formează prin infuzarea unui xerogel hemostatic macroporos cu lichide funcţionale. Xerogelul hemostatic este dur, biodegradabil și activ în promovarea coagulării sângelui.

Lichidele funcţionale infuzate permit adezivitate universală, au funcţie antibacteriană, stabilitate la depozitare și pot fi implementate ușor. De asemenea, acești bioadezivi pot fi îndepărtaţi fără a provoca resângerare sau pot fi lăsaţi în interiorul corpului pentru a fi absorbiţi. Rezultatele favorabile au fost obţinute până acum pe modele animale.

 


Notă autor:

https://www.nature.com/articles/s41467-022-32803-1

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe