Newsflash
Știri

„Ora magică“ şi în România

de Dan Dumitru MIHALACHE - dec. 27 2012
„Ora magică“  şi în România
Prima oră după naştere, aşa-numita „oră magică“, este foarte importantă pentru dezvoltarea bebeluşului, spun specialiştii de la Institutul Healthy Children din SUA, veniţi în România, la invitaţia asociaţiei ProMAMA, pentru a ajuta la implementarea, în maternităţile de aici, a programului Skin to skin in the first hour after birth – Contactul piele pe piele între mamă şi nou-născut în prima oră după naştere.
Conform cercetărilor, de-a lungul a 15 ani, pe care aceştia le-au efectuat, dacă în prima oră după naştere, nou-născutul este pus pe burta mamei, acesta trece prin nouă stadii instinctive. Astfel, mai întâi apare plânsul de la naştere. Apoi,pe măsură ce plămânii bebeluşului se extind, acesta se relaxează, iar după două-trei minute se trezeşte. Începe să îşi mişte uşor capul, umerii, gura, deschide ochii şi îşi priveşte mama. La aproximativ opt minute de la naştere, urmează perioada de activitate. Acum începe să schiţeze mişcări de supt. Bebeluşul se poate odihni în orice moment. La circa 35 de minute, începe să se caţere spre sân, se familiarizează cu acesta prin linsul mamelonului şi prin atingerea sânului cu mânuţele, după care prinde mamelonul, se ataşează singur şi suge. Învăţarea alăptării începe după o oră de la naştere. Dacă însă mama a fost anesteziată în timpul travaliului, poate dura ceva mai mult până ce nou-născutul termină toate aceste stadii şi începe să sugă. Totul se încheie cu un somn binemeritat, atât pentru copil, cât şi pentru mamă.
Ca să fie posibil şi eficient contactul piele pe piele, mai întâi copilul trebuie şters, aşezat gol pe burta mamei şi acoperit cu o pătură caldă şi uscată. Anumite proceduri medicale (ascultarea cu stetoscopul, injectarea de vitamina K) care se fac în această perioadă, de o oră, se vor face cu bebeluşul pe mamă. Altele, precum cântărirea sau măsurarea lungimii, pot fi amânate cu una-două ore.
Dacă, din anumite motive medicale, contactul piele pe piele nu poate fi realizat, acest lucru trebuie făcut cât mai curând posibil.
Potrivit specialiştilor prezenţi la Bucureşti – dr. Kajsa Brimdyr şi dr. Karin Cadwell – o astfel de procedură este crucială pentru îmbunătăţirea sănătăţii (inclusiv scăderea cu 20–22% a ratei mortalităţii), creând condiţiile necesare iniţierii alăptării şi ajutând la stabilirea unui ataşament profund între mamă şi bebeluş. Implementarea proiectului se poate face fără riscuri şi fără investiţii mari, cu o instruire minimă a personalului medical. Mai greu ar fi, însă, cu schimbarea mentalităţii şi rutinei cu care s-au obişnuit cadrele medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe