Newsflash
Știri

„Plămânul artificial”, folosit în lupta cu COVID-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

de Dorina Novac - sept. 11 2020
„Plămânul artificial”, folosit în lupta cu COVID-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara au anunţat că bolnavii aflați în stare gravă, în secția de terapie intensivă, au o șansă în plus în cazul tratamentului împotriva bolilor care produc leziuni grave ale plămânului.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției medicale, ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) sau „plămân artificial”, așa este numit dispozitivul care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism și oxigenarea sângelui.

plaman artificial
Sursă imagine: Spitalul Victor Babeș Timișoara

 

„Structura acestuia este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare și suplinește funcția plămânului atunci când aceasta este afectată. Leziunile grave ale plămânului nu permit funcționarea normală a acestuia. Astfel, activitatea organului respirator este preluată de acest aparat special”, informează instituția.

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara au decis folosirea oxigenării extracorporale cu membrană, a „plămânului artificial” și în cazul pacienților cu forme severe de COVID-19.

„Plămânul artificial este o soluție disperată. Plămânii sunt afectați într-o poportie mai mare de 70-80 la suta, iar organismul nu reușește să facă față. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să își revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între «plămânul artificial» și plămânul pacientului”, a declarat Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

Sursa citată precizează că dispozitivul ECMO, ce se folosește, de regulă, în cazul pacienților intubați, preia sângele neoxigenat din organism prin vena femurală, îl trece printr-o turbină prevăzută cu membrane oxigenatorii, iar apoi este transportat înapoi în organismul pacientului prin vena jugulară.

Perioada de conectare la „plămânul artificial” poate să ajungă si la 30 de zile.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara dispune de două asemenea aparate care sunt folosite în prezent în cazul pacienților internați în Secția de Terapie Intensivă cu forme severe de infecție cu noul coronavirus.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe