Newsflash
Știri

Problemele pacienților cronici

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 6 2018
Problemele pacienților cronici
    Principala nemulțumire a pacienților cronici în relația cu sistemul de sănătate o reprezintă lipsa medicamentelor, în special a celor noi, care nu sunt disponibile în România. Datele reies dintr-un studiu lansat săptămâna trecută de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

    Scopul studiului a fost de a analiza accesul pacienților cu boli cronice din România la diagnostic, servicii medicale de specialitate și tratament, precum și a percepției acestora privind comunicarea cu medicii. Dintre respondenți, 43% au spus că au ajuns la diagnosticul de certitudine într-o perioadă de cel puțin șase luni; 64% au afirmat că au fost direcționați, după diagnosticare, către servicii adecvate pentru boala lor, cei mai mulți de medicul specialist; restul au fost îndrumați de un prieten (20%) sau de o rudă ori un membru de familie (16%).

    Puțin peste 40% din respondenți au spus că au beneficiat de investigații gratuite pe perioada tratamentului, în timp ce 57% au afirmat că au efectuat plăți directe pentru aceste analize. În ceea ce privește comunicarea cu medicul, două treimi din ei consideră că au primit informații detaliate despre diagnostic.

    Studiul a fost efectuat în perioada decembrie 2017–martie 2018, în cadrul proiectului „Pledează pentru drepturile tale de pacient”, derulat de COPAC, cu sprijinul Ambasadei Franței în România. Instrumentul utilizat a fost un chestionar cu răspunsuri preformulate și întrebări deschise, distribuit online, prin e-mail, membrilor organizațiilor care fac parte din COPAC. Rezultatele au fost analizate utilizând tehnici de statistică descriptivă.

    Au transmis răspunsuri 262 de pacienți (au fost validate 258), în majoritate femei (200), cu vârste cuprinse între 18 și 68 de ani. Dintre respondenți, 80% au fost chiar ei diagnosticați cu boală cronică, restul având o rudă sau un prieten bolnav. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe