Newsflash
Știri

Şmecherii miraculoase

de Dr. Aurel F. MARIN - sept. 19 2014
Şmecherii miraculoase
   Unul din subiectele cele mai „fierbinţi“ ale prezentului – şi nu pentru că s-ar face descoperiri epocale de la o zi la alta, ci pentru că aşteptările publicului sunt uriaşe – este obezitatea şi, mai ales, urmările ei, combaterea lor şi păstrarea unei greutăţi zise „ideale“. Şi tocmai pentru că există un interes cvasigeneral pentru felul în care ne putem păstra greutatea optimă, oferta de informaţii şi servicii este extrem de bogată. Aproape la fel ca propovăduitorii de diete care mai de care mai „eficiente“, care sufocă presa generală cu advertoriale deghizate în conţinut editorial, acoperă ecranele televizoarelor cu sfaturi comerciale în emisiuni de lifestyle şi umplu inboxul cu spamul cel mai insipid şi mai puţin credibil (deşi, să fim sinceri, la acest din urmă capitol, la concurenţă acerbă cu vânzătorii online de V1@gr@).
   Sub un prim strat de informaţii pseudoştiinţifice, uşor de dat la o parte de oricine a trecut bacalaureatul fără să copieze, lucrurile se complică. Pentru că găsim tot felul de staruri şi starlete, vedete reale sau închipuite, persoane celebre din cele mai jenante motive, dar şi personalităţi, toate promovând, mai mult sau mai puţin interesat, diverse „metode de slăbit“. Dacă reuşiţi să treceţi neafectaţi şi de aceste mesaje comerciale, lucrurile se complică şi mai mult. O întreagă armată de nemedici, cu doctorate inginereşti sau chimico-fizice, dar cu diplome obţinute online, care le atestă capacităţile (nu competenţele, atenţie) de nutriţionişti, este preocupată să ne dea sfaturi despre cum şi ce să mâncăm, cum să trăim sănătos şi cum putem să apelăm la serviciile lor contra unui onorariu modest. Modest în termeni relativi, desigur. În sensul că o boală costă mai mult decât un consult medical acordat de doamna/domnul inginer.
   Dacă reuşiţi însă să-i ignoraţi şi pe aceştia (unii sunt infractori dovediţi, se află în închisoare, deci sunt ceva mai uşor de evitat în ultima vreme), să nu vă aşteptaţi să ajungeţi uşor la informaţia de calitate. Trebuie să mai treceţi şi de o altă categorie de impostori: medici deghizaţi în nutriţionişti. Ei pot fi recunoscuţi după frecvenţa cu care folosesc, atunci când recomandă un produs sau o dietă, cuvintele „magic“, „minune“, „fantastic“. Şi asta pentru că, de fapt, ei vând basme, nu leacuri reale. Chemat de Congresul SUA (subco­misia pentru protecţia consumatorului şi siguranţă alimentară), în iunie, pentru a da explicaţii despre „pilulele magice“ pe care le popu­lari­zează prin show-ul său extrem de popular Dr. Oz, Mehmet Oz, altfel profesor de chirurgie cardiotoracică la prestigioasa Columbia University din New York, a admis că nu există pilule magice (deşi spectatorii săi au putut afla, direct de la medicul erijat în nutri­­ţionist, că boabele de cafea verde au puteri magice, miracu­loase, în lupta cu kilogramele în plus) şi că greutatea normală nu se poate păstra decât prin dietă şi activitate fizică. Şi americanul de origine turcă este doar cel mai cunoscut medic ce propovăduieşte diete neconvenţionale şi fără baze ştiinţifice, nicidecum singurul. L-am putea aminti aici, mai aproape de noi, pe francezul Pierre Dukan, cel căruia autorităţile franceze i-au retras definitiv, la începutul acestui an, dreptul de a mai practica medicina. Şi am putea da exemple şi mai apropiate, de pe la noi, dar nu am vrea să le facem o nemeritată publicitate.
   Cititorul nostru, înarmat cu mijloacele puse la dispoziţie de ştiinţa medicală şi cu un dram de curiozitate, va putea răzbi toate aceste obstacole. Odată ce o va face, îşi va putea folosi discernământul rafinat în cei peste douăzeci de ani de şcoală, pentru a găsi informaţii de calitate în revistele ştiinţifice internaţionale. Nu-i va fi însă uşor nici de aici încolo, pentru că volumul de date publicate este uriaş şi în creştere accelerată. Iar informaţiile pot fi contradictorii.
   Un exemplu de săptămâna acesta. Poate că vă veţi entuziasma aflând că un studiu publicat în Annals of Internal Medicine a demonstrat că o dietă cu grăsimi dar fără carbohidraţi este mai eficientă pentru reducerea greutăţii şi a riscului cardiovascular decât o dietă fără grăsimi. Dar – aflăm din Nature – un regim alimentar bogat în grăsimi produce modificări ale microbiomului intestinal şi promovează carcinogeneza intestinală independent de obezitate. Iar despre flora intestinală şi rolul acesteia în buna funcţionare a organismului avem deja o pletoră de studii.
   Journal of the American Medical Association dedică numărul de săptămâna aceasta controlului greutăţii. Cel mai interesant articol este, probabil, o metaanaliză care dovedeşte că, indiferent de dieta urmată, fie ea cu restricţie de carbohidraţi sau de grăsimi, se poate obţine o pierdere semnificativă în greutate cu condiţia respectării regimului alimentar impus. Nu contează, deci, ce nume poartă metoda de slăbit, important este să vă ţineţi de ea. JAMA acordă un spaţiu important şi chirurgiei bariatrice, unde gastrectomia longitudinală pare să înlocuiască rezecţiile cu anastomoză Roux. Revista americană mai publică şi un interesant punct de vedere despre beneficiile precizării numărului de calorii în meniurile restaurantelor, iar practicienii interesaţi pot găsi un set clar de recomandări pentru evaluarea şi managementul pacienţilor cu obezitate. „Săptămâna americană a obezităţii“ este reflectată şi de JAMA Pediatrics, care compară tratamentul spitalicesc cu cel ambulatoriu, la copiii şi adolescenţii cu obezitate severă, dar şi de JAMA Internal Medicine, de unde aflăm că mâncatul în faţa televizorului se dublează atunci când urmărim filme de acţiune.
   Sigur, dacă veţi căuta miracole şi magie, atunci mai bine rămâneţi la cărţile de poveşti sau la primele straturi ale informaţiei de pe internet. Dar dacă vreţi să vă informaţi, dacă vreţi să vă ajutaţi şi să vă trataţi pacienţii, atunci nu o veţi putea face fără a citi articole de spe­cia­litate. Şmecheriile miraculoase nu-şi (mai) au locul în medicină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe