Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ştiri pe scurt

Jurnalist „Viaţa medicală“ – reporter european

 

   Dr. Mihail Călin, redactor al săptămânalului nostru, a câştigat premiul al treilea al secţiunii Presă scrisă şi online la concursul „Reporter European“ ediţia 2013, organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene şi de Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Colegul nostru a fost desemnat câştigător cu două materiale publicate în „Viaţa medicală“ despre Anul european al cetăţenilor: „Sunt cetăţean european. Şi nu-mi cunosc drepturile“ şi „Care e cel mai creativ partid European?“. Prin intermediul acestui concurs, jurnaliştii şi bloggerii sunt încurajaţi să contribuie la o mai largă dezbatere şi analiză a temelor legate de integrarea europeană a României. Participanţii au avut posibilitatea să-şi înscrie materialele într-una din cele trei secţiuni: presă video, presă audio şi presă scrisă şi online, în timp ce la dispoziţia bloggerilor a fost pusă o categorie specială, intitulată „Blogger European“. La categoria presă scrisă şi online, celalalte premii au fost câştigate de Claudiu Zamfir, Hotnews (Premiul I), pentru materialul despre Anul european al cetăţenilor, „Când tabloidele britanice anunţă «pustiirea» României“, şi Alina Matiş, Gândul.info (Premiul II), pentru materialul despre Anul european al cetăţenilor, „Why don’t you come over?“ Oana Romocea, cercetătoarea româncă de la Oxford: „Până să începeţi voi campania, aveai o ezitare să spui că eşti român“. (M. G. M.)

 

Leziunile medulare, costisitoare pentru societate

 

   Anual, 500.000 de oameni suferă leziuni medulare, potrivit unui raport OMS publicat cu ocazia Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi (3 decembrie). Bărbaţii sunt cei mai expuşi acestor leziuni între 20 şi 29 de ani şi după 70 de ani, iar femeile – între 15 şi 19 ani şi după 60 de ani; în rândul adulţilor cu traumatism medular, bărbaţii sunt de cel puţin două ori mai numeroşi decât femeile. Până la 90% din leziuni sunt cauzate de accidente rutiere, căderi sau violenţă, cu variaţii regionale. Majoritatea celor afectaţi au dureri cronice şi se estimează că 20–30% prezintă semne clinice de depresie. Tot ei riscă să contracteze afecţiuni secundare precum tromboza venoasă profundă, infecţii urinare, escare şi complicaţii respiratorii. Leziunile medulare sunt asociate cu mai puţine înscrieri la şcoală şi cu participare economică mai redusă (rata şomajului la nivel global fiind de peste 60% pentru cei afectaţi), implicând costuri mari pentru individ şi societate.
   Printre măsurile esenţiale pentru a creşte supravieţuirea şi a îmbunătăţi sănătatea şi participarea în societate a celor afectaţi se numără recunoaşterea rapidă a cazurilor suspecte de leziuni medulare, evaluarea şi iniţierea managementului lor – inclusiv a imobilizării coloanei (în faza prespitalicească), accesul la îngrijiri medicale de durată şi la produse – precum catetere – pentru reducerea riscului de afecţiuni secundare şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, accesul la reabilitare şi servicii de sănătate mintală, la dispozitive care să ajute la realizarea activităţilor zilnice. Potrivit OMS, pentru asigurarea dreptului la educaţie şi participare economică, sunt necesare legi, politici şi programe care să promoveze: accesibilitatea fizică a locuinţelor, şcolilor, spitalelor, locurilor de muncă şi mijloacelor de transport, eliminarea discriminării, reabilitarea vocaţională pentru creşterea şanselor de angajare, microfinanţări şi alte beneficii pentru sprijinirea formelor alternative de autonomie economică, accesul la asistenţă socială care să nu descurajeze reîntoarcerea la muncă, înţelegerea corectă a leziunilor medulare şi atitudinile pozitive faţă de cei afectaţi. (Dr. M. C.)

 

Antibioticele şi sănătatea publică

 

   Cu ocazia Zilei europene a informării cu privire la antibiotice, „Viaţa medicală“ a publicat, într-un număr anterior, un amplu documentar cu privire la problemele generate de consumul inadecvat de antibiotice, publicând şi cele mai recente date ale Reţelei Europene de Supraveghere Antimicrobiană (EARS-Net) prezentate, la Bruxelles, de dr. Marc Sprenger, directorul Centrului de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). O acţiune de informare, în acest sens, a avut loc şi în România, vineri, 29 noiembrie a.c., la Academia Europeană HIV-SIDA, din cadrul Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti, prin organizarea unei conferinţe de presă cu tema „Consumul excesiv de antibiotice – pericol pentru sănătatea publică”. Vorbitori au fost: dr. Sorin Petrea, director medical INBI „Prof. dr. Matei Balş“, conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, conf. dr. Gabriel Adrian Popescu, preşedintele subcomisiei Ministerului Sanătăţii pentru limitarea rezistenţei microbiene şi dr. Roxana Şerban, responsabilul tehnic al Programului Naţional de Supraveghere şi Control al Infecţiilor Nosocomiale în România. Dintre acţiunile care pot limita acest fenomen de creştere a rezistenţei bacteriene, specialiştii amintiţi consideră că „buna practică a terapiei antibiotice“ este cea mai importantă: utilizarea judicioasă a antibioticelor doar când sunt necesare, în doza corectă, în ritmul de administrare corect şi pe durata corespunzătoare. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.