Newsflash
Știri

Testare gratuită pentru depistarea cancerului colorectal, în Prahova

de Dorina Novac - iun. 22 2022
Testare gratuită pentru depistarea cancerului colorectal, în Prahova

Persoanele domiciliate în judeţele Prahova și Argeş vor fi testate gratuit pentru depistarea cancerului colorectal, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene care a fost lansat, marţi, în Prahova.

testare gratuita

„Dacă ai între 50-74 de ani şi eşti domiciliat în judeţele Prahova, Argeş, te poţi testa gratuit împotriva cancerului colorectal. Acest lucru este posibil prin proiectul ROCCAS II – Furnizarea serviciilor de sănătate din Programele de Prevenție, Depistare Precoce, Diagnostic și Tratament Precoce al leziunilor precanceoase, colorectale, finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, derulat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Fundaţia Renasterea”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova.

Demersul este unul complex de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament al cancerului colorectal, boală care reprezintă a doua cauză de deces la femei şi a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor.

Programul a fost lansat, marți, 21 iunie, în Prahova, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, reprezentanţilor instituţiilor cu profil medical, a medicilor de familie, unii dintre ei fiind deja implicaţi în activităţile de screening, dar şi a altor personae din diverse domenii de activitate care pot disemina informaţia.

Prin acest program vor fi oferite 25.000 de teste FIT (test fecal imunochimic) gratuite locuitorilor din judeţele Argeș și Prahova, cu vârsta între 50-74 de ani. Activităţile de screening se derulează deja, începând din luna noiembrie 2021.

„În judeţul nostru au fost deja distribuite peste 3800 de teste FIT, dintre care aproape 2500 au ajuns la persoane vulnerabile, iar 61 dintre prahoveni au efectuat colonoscopie. Institutul Clinic Fundeni va efectua colonoscopii gratuite pentru persoanele care, în urma testărilor, sunt identificate cu risc de cancer colorectal, iar Fundaţia Renaşterea va asigura consilierea şi transportul pacienţilor vulnerabili până la Institut şi acasă”, se mai arată în comunicat.

În Prahova, dintre medicii de familie, 28 s-au afiliat proiectului, dintre care 15 au fost în prima etapă, iar 13 s-au înscris în cea de-a doua serie, cei mai mulţi fiind din mediul rural, acolo unde sunt identificate şi grupurile vulnerabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe