Reforma sănătăţii în SUA creează confuzie în rândul americanilor şi întreţine scandalul politic la Washington. După defecţiunile site-ului HealthCare.gov, administraţia Obama a stabilit amenzi pentru persoanele care nu vor să se asigure, iar americanii care credeau că îşi pot păstra vechea asigurare au fost anunţaţi de anularea ei. Citiţi o analiză pe această temă semnată de Vlad Mixich.

"> Testul de foc pentru Obamacare - Viața Medicală
Știri

Testul de foc pentru Obamacare

de Vlad MIXICH - ian. 16 2014
Testul de foc pentru Obamacare

Reforma sănătăţii în SUA creează confuzie în rândul americanilor şi întreţine scandalul politic la Washington. După defecţiunile site-ului HealthCare.gov, administraţia Obama a stabilit amenzi pentru persoanele care nu vor să se asigure, iar americanii care credeau că îşi pot păstra vechea asigurare au fost anunţaţi de anularea ei. Citiţi o analiză pe această temă semnată de Vlad Mixich.

Este o reformă care face deja istorie. De peste două decenii Statele Unite nu au mai avut parte de o lege care să atingă atât de multe milioane de oameni. Legea care reformează sistemul asigurărilor de sănătate din SUA, Affordable Care Act, mai bine cunoscută sub numele Obamacare, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Contestată în 2012 la Curtea Supremă de Justiţie, supravieţuind celor peste 40 de încercări de revocare a ei de către republicanii din camera inferioară a Congresului american, Obamacare se află acum în faţa momentului adevărului.
Se presupune că programul Obamacare va oferi asigurări private noi pentru 7 milioane de americani şi asigurări de stat, în cadrul programului Medicaid, pentru aproape 4 milioane de americani. Aproape 30 de milioane de americani neasiguraţi vor putea accesa asigurări medicale în cadrul Obamacare, jumătate dintre ei prin Medicare, programul pentru vârstnici. Companiile de asigurări nu-i vor mai putea refuza pe clienţii bătrâni sau pe cei cu boli prealabile. Pentru a deveni asigurat, clientul este obligat să selecteze un plan de asigurare dintre cele oferite pe aşa-numitele pieţe de asigurări virtuale şi să plătească prima rata lunară direct companiei de asigurări la care s-a înscris.

 

PRIMUL RATEU

 

Cea mai mare defecţiune de până acum a apărut chiar în acest punct căci, în toamna lui 2013, piaţa federală de asigurări de sănătate, sub forma site-ului HealthCare.gov, a dat rateu după rateu. Practic, website-ul nu a făcut faţă numărului mare de vizitatori şi aplicanţi şi a sucombat. Pentru că doar 14 state americane au creat pieţe de schimb proprii, HealthCare.gov este singurul loc unde americanii din celelalte 36 de state pot obţine noile planuri de asigurare.
Michelle Snyder, oficialul care a fost responsabil de site-ul HealthCare.gov, şi-a dat demisia chiar în ultimele zile ale lui 2013. Snyder a fost identificată ca fiind unul dintre responsabilii pentru defecţiunile site-ului oficial. Secretarul de stat pentru Sănătate, Kathleen Sebelius, a replicat însă că nu Snyder este responsabilă, „ci eu sunt“. Între timp, democraţi influenţi fac presiuni pentru ca administraţia Obama să numească un manager general responsabil cu administrarea şi implementarea Portalul online al asigurărilor medicale tuturor aspectelor Obamacare. Deşi nu există un oficial identificat care să se ocupe de administrarea Obamacare, Casa Albă pare a refuza numirea unei persoane special dedicate acestei activităţi.
Spre sfârşitul anului, site-ul începuse să funcţioneze mai bine, astfel că, la 1 ianuarie 2014, peste 2 milioane de americani achiziţionaseră o asigurare privată de sănătate. Faţă de cifra anterioară de 365.000 de nou asiguraţi existentă la 30 noiembrie 2013, putem spune că luna decembrie a fost un succes pentru Obamacare. Unul însă sub aşteptările administraţiei de la Casa Albă care prevedea că 3,3 milioane de americani se vor înscrie în programele de asigurări până la sfârşitul lui 2013.
Oficialităţile nu ştiu deocamdată câţi dintre cei înscrişi şi-au plătit deja prima rată de asigurare. Unele lanţuri de farmacii vor furniza servicii medicale în prima lună doar pe baza dovezii înscrierii într-un plan de asigurare, chiar dacă pacientul nu deţine încă un card de asigurat. Pentru cei care totuşi vor avea probleme, guvernul american a pus la dispoziţie 10.000 de operatori care vor oferi consultanţă telefonică.
Dar principalul pericol este că un număr insuficient de tineri şi oameni sănătoşi se vor asigura pentru a putea face programul Obamacare viabil financiar. Defecţiunile site-ului guvernamental HealthCare.gov au îndepărtat clienţii tineri şi sănătoşi, cei mai bolnavi fiind cei care au insistat până când site-ul a devenit funcţional. Dacă până la 31 martie 2014 nu vor apărea şi asiguraţii tineri şi sănătoşi, planul administraţiei Obama se va prăbuşi sub propria-i ambiţie. Deocamdată, oficialii americani nu ştiu câţi tineri s-au înscris.

 

SANCŢIUNI PENTRU RECALCITRANŢI

 

În încercarea de a preîntâmpina această problemă, cei care nu doresc sau refuză să respecte prevederile noii legi vor fi penalizaţi: de pildă, persoanele care decid să rămână neasigurate, deşi şi-ar permite o asigurare. Acestea vor fi obligate să plătească o amendă de 95 de dolari sau 1% din venitul lor (se plăteşte suma mai mare). Amenda va creşte treptat în următorii ani. Este posibil ca termenul limită, 31 martie 2014, până când cei neasiguraţi se pot înscrie fără a fi obligaţi să plătească o amendă, să fie decalat până la 1 mai 2014. Măsura este extrem de nepopulară, în special în rândul acelei Americi pentru care creşterea implicării statului în viaţa privată a individului este indezirabilă. „Nouă, poporului, ni s-a spus că nu avem de ales. Trebuie fie să cumperi o asigurare medicală, fie să plăteşti noului Gestapo – Fiscul“, a declarat Paul LePage, guvernatorul republican al statului Maine.
În plus, americanii deja asiguraţi ar putea avea surpriza să constate că ratele lor lunare vor creşte şi că o vizită la medic îi va costa mai scump în noua eră Obamacare. Obamacare obligă companiile de asigurări să le spună clienţilor cât vor trebui să plătească din buzunar pentru serviciile medicale, dar deocamdată asiguratorii nu au publicat listele de preţuri. Acest lucru va trebui să se întâmple începând cu acest an.
Companiile de asigurări vor limita numărul spitalelor cu care lucrează, folosind în special acei furnizori cu care pot negocia cele mai bune rate. Este probabil cel mai important efect pe care intrarea în vigoare a Obamacare îl va produce în 2014. Dacă pentru cei asiguraţi întâia oară asta nu va conta, cei deja asiguraţi s-ar putea vedea obligaţi să renunţe la medicul sau spitalul la care se tratau înainte, dacă vor dori să-şi păstreze planul de asigurare medicală.

 

CINE FINANŢEAZĂ GENEROZITATEA ADMINISTRAŢIEI OBAMA?

 

Companiile mari vor trebui fie să-şi asigure toţi angajaţii, fie să plătească şi ele o amendă. O altă taxă care va intra în vigoare în 2018 va supraîncărca factura celor care îşi permit o asigurare medicală „de lux“. De altfel, impozitele care vor alimenta fondurile necesare funcţionării Obamacare îi vor afecta în special pe americanii care câştigă peste 200.000 de dolari pe an. Dar majoritatea americanilor asiguraţi, adică 85% din populaţie, nu va fi afectată de taxele Obamacare. Principiul general care reglează această întreagă cascadă fiscală este că cei care câştigă puţin vor plăti puţin, iar cei care câştigă mult vor plăti şi mai mult pentru taxele şi asigurările lor medicale.
Alţi bani care vor alimenta fondurile Obamacare provin din taxe impuse producătorilor de aparatură medicală, pe brandurile medicamentelor sau pe saloanele de bronzat. De la companiile de asigurări se vor strânge 8 miliarde de dolari sub formă de taxe destinate fondurilor Obamacare. Asiguratorii medicali care folosesc site-ul guvernamental HealthCare.gov sunt Kathleen Sebelius, „ministrul sănătăţii“ americanobligaţi să plătească lunar 3,5% din totalul banilor încasaţi pe asigurările vândute prin acest site. Toate aceste taxe, spun criticii reformei americane, vor duce în final la creşterea costului asigurărilor medicale individuale.
Intrarea în vigoare a obligativităţii ca orice companie cu mai mult de 50 de angajaţi să ofere asigurări medicale angajaţilor ei a fost amânată de administraţia Obama cu un an. Amânarea a fost decisă pentru a permite acestor companii să opereze schimbările necesare pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile. Una dintre aceste schimbări este că tot mai multe firme vor începe să ofere angajaţilor reduceri pentru programele de activităţi fizice care-i stimulează pe oameni să ducă o viaţă mai sănătoasă.
O altă temere a republicanilor a fost apariţia unui număr important de americani care se vor muta într-un alt stat pentru a obţine o asigurare medicală mai bună, căci doar jumătate dintre statele americane au decis să relaxeze criteriile de eligibilitate pentru a fi admis în Medicaid, programul de asigurări destinat persoanelor cu venituri mici. Dar un studiu publicat de Harvard School of Public Health la începutul lui 2014 concluzionează că nu va exista niciun efect migraţionist semnificativ: „migraţia între state nu va genera costuri suplimentare pentru statele care aleg să-şi extindă programele de asigurări medicale“. Patru state americane (Utah, Pennsylvania, Missouri şi New Hampshire) încă nu s-au decis dacă vor relaxa criteriile de admitere în Medicaid. Alte 25 de state americane au refuzat să-şi extindă programul Medicaid.
Un alt studiu, efectuat în Oregon, pe 75.000 de americani cu venituri scăzute, arată că prezentarea adulţilor asiguraţi prin Medicaid în departamentele de urgenţă este cu 40% mai mare decât a celor neasiguraţi, dar aflaţi în aceleaşi circumstanţe. Se concluzionează şi că persoanele proaspăt asigurate se prezintă mai des la camerele de gardă decât la medicul de familie, ceea ce contrazice predicţia suporterilor Obamacare care au susţinut că extinderea asigurărilor medicale la cei săraci va duce la scăderea prezentărilor în departamentele de urgenţă, reducând consecutiv şi costurile acestora. Însă cum Medicaid reduce, prin subvenţia însoţitoare, costurile asiguraţilor, aceştia se prezintă mai frecvent în departamentele de urgenţă. Asigurarea Medicaid reduce şi din costul unei consultaţii la medicul de familie şi, consecutiv, şi numărul acestora va creşte. Pe baza acestui studiu se poate estima aşadar că Obamacare va aduce o creştere generală a folosirii serviciilor medicale. „Cum să foloseşti un plan de asigurare şi când să mergi la urgenţă sau la medicul de familie implică un proces de învăţare care nu se întâmplă peste noapte“, a declarat Sara Rosenbaum, cercetător la George Washington University, pentru New York Times.

 

SCANDALUL POLITIC

 

Bătălia politică din jurul Obamacare nu a făcut altceva decât să complice lucrurile şi să creeze uneori confuzie în rândul populaţiei. Conflictul între cele două tabere, republicanii care se opun şi democraţii care îl susţin pe Barack Obama, devine cu atât mai încins în 2014 cu cât în noiembrie vor avea loc alegerile intermediare pentru Congresul SUA.
Retorica politicienilor de la Washington a cuprins declaraţii bombastice precum cea a lui Sarah Palin, favorita Tea Party, facţiunea radicală a partidului republican, care spunea în august 2009 că: „America pe care eu o cunosc şi o iubesc nu este una în care părinţii mei sau copilul meu cu sindrom Down vor trebui să stea în faţa «comisiei morţii» lui Obama pentru ca birocraţii lui să poată decide, pe baza unei judecăţi subiective a «nivelului lor de productivitate socială», dacă merită sau nu asigurare de sănătate. Un astfel de sistem este pur şi simplu diabolic“. Au fost auzite afirmaţii ridicole precum cea a democratei Nancy Pelosi, o susţinătoare a legii, care în martie 2010 spunea Camerei Reprezentanţilor că „trebuie să aprobaţi legea ca să aflaţi ce este în ea“. Dar şi admiteri sincere ale greşelilor promotorilor Obamacare. Secretarul pentru Sănătate din administraţia Obama, Kathleen Sebelius, spunea, în aprilie 2013, că „nimeni nu a putut să prevadă în întregime cât de multă confuzie pentru o mulţime de oameni creează o lege care începe să funcţioneze în etape de-a lungul timpului“.
Milioane de americani ar fi urmat să se trezească de la 1 ianuarie cu asigurarea de sănătate anulată de efectele Obamacare, deoarece nu se încadrau în noile standarde minime impuse. Preşedintele Barack Obama a promis de mai multe ori că americanii mulţumiţi de planul lor de asigurare şi-l vor putea păstra şi după 1 ianuarie 2014. Doar că peste 4,5 milioane de americani au primit înştiinţări de anulare a asigurărilor lor medicale, unul dintre efectele colaterale ale noului sistem croit de administraţia de la Casa Albă.
Mai multe grupări Tea Party (facţiunea radicală a Partidului Republican) au finanţat difuzarea unor clipuri TV care învinovăţesc Obamacare pentru milioanele de americani care şi-au pierdut asigurarea pe care deja o aveau. Democraţii au ripostat citând un studiu, comandat chiar de ei, care susţine că doar 10.000 dintre americanii care sunt nevoiţi să-şi modifice schema de asigurare medicală nu vor putea să se înscrie într-o nouă schemă, rămânând descoperiţi.
„Va putea amestecul de subvenţii guvernamentale şi concurenţă de piaţă să extindă asigurările medicale la milioane de oameni care, din motive medicale, alegere individuală sau venituri insuficiente, nu au fost asiguraţi până acum?“, întreba „Wall Street Journal“ în ediţia sa din prima zi a lui 2014. Încă există multe incertitudini în privinţa viabilităţii modelului Obamacare care, dacă va reuşi, va schimba harta politicilor de sănătate din întreaga lume. Ce putem spune sigur, în acest moment, este că vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a avut dreptate atunci când, la ceremonia de semnare a legii, a exclamat involuntar: „Asta chiar e o chestie a dracului de importantă“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe