Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini, marcată ieri

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 16 octombrie 2020, ora 11:41

Numită și „Global Handwashing Day”, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini este marcată în fiecare an la 15 octombrie, prilej cu care experții atrag atenția asupra importanței acestui gest.

Totodată, această zi reprezină o ocazie anuală dedicată promovării spălării mâinilor cu săpun, ca modalitate simplă, eficientă și ieftină de a preveni bolile și de a salva vieți, potrivit globalhandwashing.org.

spalat pe maini apa sapun

Cu acest prilej, reprezentanții Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie  "Ana Aslan" au transmis un mesaj, atrâgând atenția asupra faptului că spălarea mâinilor cu apă și săpun ne poate proteja de 200 de boli.

„În popor se spune că, înainte de a lua o decizie, este bine să te speli pe mâini. De fapt, în general, atunci când vrei să faci ceva bine pentru tine sau pentru cei dragi este important să ai mâinile curate. Astăzi (ieri - n.red.), de Ziua Internațională a spălatului pe mâini, este o bună ocazie de a ne gândi la importanța acestui gest simplu pentru viețile noastre. Spălarea mâinilor cu apă și cu săpun, timp de 20 de secunde este un efort minim pe care trebuie să-l facem pentru a ne proteja nu doar de virusul momentului, ci de încă 200 de boli care ne pot afecta serios calitatea vieții. Printre acestea se numără bolile diareice, hepatitele A și E și diversele infecții respiratorii acute, dacă este să ne referim doar la bolile mai întâlnite în România. Așadar, haideți să ne păstrăm privilegiul de a fi sănătoși sărbătorind azi și în fiecare zi prin acest gest simplu, plăcut și care ne face atâta bine!”, se arată pe pagina oficială a Institutului Ana Aslan.

Când a fost marcată prima dată această zi

Potrivit globalhandwashing.org, prima dată această zi a fost marcată în anul 2008, când peste 120 de milioane de copii din întreaga lume și-a spălat mâinile cu săpun în peste 70 de țări.

Din acel an, liderii comunităților și liderii mai multor țări au folosit Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini pentru a promova importanța acestui gest, pentru a monta chiuvete și pentru a demonstra simplitatea și valoarea mâinilor curate.

Tema din 2020 a Zilei Mondiale a Spălatului pe mâini este „Igiena mâinilor pentru toți”, iar inițiatorii ei spun că:

„Tema de anul acesta ne reamintește că trebuie să lucrăm în direcția de a avea acces universal și de a practica spălarea mâinilor cu săpun atât pentru momentul prezent, cât și pentru un viitor sănătos”.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: ziua mondiala a spalatului pe maini igiena mainilor spalarea mainilor spalatul pe maini

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC