Newsflash
Diverse

Strategii de combatere a rezistenței la antibiotice

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mai 6 2016
Strategii de combatere a rezistenței la antibiotice
     Ediția cu numărul 26 a Congresului european de microbiologie clinică și boli infecțioase (ECCMID) s-a desfășurat anul acesta la Amsterdam, în perioada 9–12 aprilie. În cadrul său, peste 11.500 de participanți din toată lumea au avut ocazia să asiste la aproximativ două sute de sesiuni științifice (simpozioane, conferințe plenare, prezentări orale, ateliere și grupuri de lucru), să consulte informațiile din aproape trei mii de prezentări poster și să viziteze zeci de expoziții cu inovații tehnologice. Steagurile celor 123 de țări din care proveneau participanții au fost afișate de-a lungul unui perete; printre ele, și al României, de unde au venit medici primari, specialiști și rezidenți, dar și studenți din mai multe orașe.
     Ceea ce a frapat a fost caracterul universal al anumitor aspecte legate de microbiologie sau boli infecțioase, pe care congresul a reușit să îl transmită datorită prezentatorilor și subiectelor discutate, fiind vorba despre perspective din toată lumea. Acest fapt subliniază ideea că răspândirea infecțiilor nu ține cont de granițe, țări sau continente, iar pentru a dezvolta un plan de apărare eficient la nivel global este nevoie de cooperare și coordonare internaționale.
     Rezistența la antibiotice a fost un subiect îndelung discutat, dată fiind importanța și actualitatea sa, dar și amenințarea pe care o reprezintă pentru tratamentul bolilor infecțioase. Lipsa datelor complete despre rezistența la antibiotice din multe țări îngreunează implementarea uniformă a programelor de stewardship. Cu toate acestea, se iau măsurile necesare, deoarece se estimează că, în anul 2050, decesele atribuite rezistenței la antibiotice le vor depăși pe cele cauzate de alte patologii, inclusiv bolile neoplazice. Una dintre țintele viitoare este reducerea utilizării de antibiotice în industria alimentară (pentru carnea de consum). Tratamentul empiric trebuie bine controlat și adaptat fiecărui pacient, cu dozele potrivite, iar conceptul de „dez-escaladare“ ar trebui înlocuit cu oprirea administrării, atunci când nu mai este necesară. De asemenea, sunt propuse și studiate noi opțiuni de tratament care să evite antibioticoterapia, când există alte variante optime. De exemplu, în infecțiile necomplicate de tract urinar s-a dovedit eficacitatea ibuprofenului, cu mai puține recurențe și efecte adverse, comparativ cu fosfomicina. S-a pus accentul și pe rezistența la colistină, în special pentru clasa enterobacteriilor. În plus, dezvoltarea cercetării genomice în acest domeniu a înregistrat mari progrese, putând fi prezis fenotipul rezistenței la antibiotice prin studii moleculare (spre exemplu, cu ajutorul NAATs – nucleic acid amplification tests).
     De curând, după 15 ani de la ultima revizuire a definițiilor și a ghidurilor clinice pentru sepsis și șocul septic, a fost actualizat acest subiect din perspectiva noilor date despre patogenie, management și epidemiologie. Astfel, s-a redefinit scorul SOFA (sequential organ failure assessment) și s-a introdus cel de qSOFA (quick-SOFA), care poate fi aplicat rapid de clinician, fără a aștepta rezultatul datelor de laborator. Scorul qSOFA este compus din frecvența respiratorie mai mare de 22/min, presiunea arterială sistolică mai mică sau egală cu 100 mm Hg și statusul mental alterat, fiind pozitiv în prezența a cel puțin două criterii. Noul ghid a fost discutat în cadrul unei sesiuni dedicate subiectului, unde s-au prezentat și alte inovații ale cercetării despre sepsis, precum tratamentul cu antagoniști ai receptorului interleukinei 1, aflați încă în studiu clinic.
     Printre celelalte subiecte acoperite, s-au numărat bolile tropicale (infecții virale cu Ebola, Zika, Chikungunya), parazitozele, alte infecții fungice și virale, bolile zoonotice (leptospiroza, tularemia, bruceloza), vaccinologia, tuberculoza, infecția cu HIV, microbiota umană, infecțiile cu bacterii producătoare de biofilm și altele. În toate domeniile, metodele de diagnostic s-au îmbunătățit, crescând sensibilitatea și specificitatea de detecție a agentului patogenic într-un timp cât mai scurt. Sesiunile în care s-au prezentat cazuri clinice au fost extrem de interesante și stimulante, arătând că diagnosticul diferențial în bolile infecțioase atipice poate reprezenta o dificultate și este nevoie de multă experiență și o cunoștință vastă.
     Cu toate acestea, în pofida cercetărilor științifice extinse și a metodelor avansate de tehnologie, încă rămân întrebări fără răspuns, aspecte necunoscute și perspective de dezvoltare pe viitor. Poate că ediția ECCMID de anul viitor, de la Viena, va reuși să marcheze noi progrese și, cu siguranță, va fi o sursă la fel de bogată de informare pentru lumea medicală.
     Pe site-ul congresului, cei interesați pot să consulte date privind lucrările prezentate, pot audia unele dintre prezentări și pot urmări rezumatele sau modul în care au fost alcătuite lucrările prezentate ca poster.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe