Newsflash
Internaționale

Studiu: s-au identificat şapte factori genetici de risc pentru fibroza pulmonară

de L. Budin - oct. 19 2022
Studiu: s-au identificat şapte factori genetici de risc pentru fibroza pulmonară

Noi variante genetice care cresc riscul de apariţie a unei boli pulmonare rare şi severe au fost descoperite de o echipă internaţională de cercetare condusă de Finlanda.

Studiul a identificat şapte factori genetici de risc pentru fibroza pulmonară idiopatică, informează agenţiile de știri Xinhua și Agerpres.

radiografie-plamani-bilaterala

Cele mai multe dintre genele de risc pe care le-am identificat acum sunt complet noi, iar funcţia lor în plămâni este necunoscută”, a declarat Juulia Partanen, cercetătoare la Universitatea din Helsinki şi autoare principală a studiului.

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală gravă a plămânilor, care generează apariţia de cicatrice la nivelul acestor organe şi pentru care în prezent nu există un tratament. Studiile genetice efectuate asupra acestei boli sunt, prin urmare, deosebit de importante pentru a dezvolta noi terapii.

La studiu au participat aproximativ 1,4 milioane de persoane din întreaga lume, printre aceştia numărându-se peste 11.000 de pacienţi cu fibroză pulmonară idiopatică, de peste patru ori mai mult comparativ cu numărul celor implicaţi în cea mai amplă cercetare realizată anterior asupra acestei afecţiuni.

Cercetarea în genetică s-a concentrat anterior în mare măsură asupra populaţiilor europene”, a declarat Jukka Koskela, cercetător la Universitatea din Helsinki, adăugând că este nevoie de mai multe studii la nivel global pentru a identifica alţi factori de risc genetici asociaţi acestei boli.

Studiul a confirmat, de asemenea, constatări anterioare, conform cărora există un fond genetic comun pentru fibroza pulmonară idiopatică şi COVID-19 în formă severă. S-a constatat, totodată, că un total de şapte factori de risc genetici pentru fibroza pulmonară influenţează riscul de a dezvolta boli severe ca urmare a infectării cu coronavirus.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul ştiinţific Cell Genomics.

Celule cerebrale umane implantate la șoareci ajută la studiul tulburărilor psihice

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe