Newsflash
Cultură

Sushi, între tradiţie culinară și artă

de Dr. Raluca BULEA - iun. 16 2023
Sushi, între tradiţie culinară și artă

Expoziţia itinerantă „I love sushi” ne propune, la Muzeul Naţional de Istorie a României, o serie de elemente de tradiţie și modernitate ale unei specialităţi gastronomice strâns legate în mentalul colectiv de numele Japoniei.

Situaţia geografică particulară a făcut ca bucătăria japoneză să folosească intens toate elementele pe care mările înconjurătoare i le-au oferit. Exploatarea acestor resurse, îmbinate cu multă creativitate, a dus la apariţia unei varietăţi de preparate pe care astăzi le cunoaștem cu numele de sushi și care și-au câștigat adepţi în întreaga lume. Tocmai datorită acestei împletiri între tradiţie și proprietăţi benefice, bucătăria japoneză (washoku), ce are sushi ca vârf de lance, a fost înscrisă din anul 2013 pe lista Patrimoniului cultural imaterial al UNESCO.

Până la sfârșitul acestei luni, expoziţia de la București ne poartă de la originile sale, în sud-estul Thailandei și regiunea Yunnan din China, unde peștele era conservat în sare, fermentat și utilizat în zonele îndepărtate de coastele de unde era pescuit. Acesta a fost nare-zushi.

De la lux la accesibilitate

Ceea ce se cere și se cunoaște astăzi cel mai bine este nigiri-zushi, preparat cu pește proaspăt. Promovată după cel de-Al Doilea Război Mondial, odată cu intrarea Japoniei în sistemul economic internaţional, această formă de sushi a fost iniţial un produs de lux în afara arhipelagului. Ulterior au apărut și opţiuni accesibile pentru toată lumea. Putem observa în vitrine o multitudine de tipuri de sushi modern, care au un aspect apetisant, în ciuda faptului că ceea ce vedem în expoziţie sunt machete din plastic. Totodată, avem ocazia de a înţelege mai bine și ingredientele din care este preparat.

Pentru crearea unei senzaţii mai realiste și pentru a facilita înţelegerea procesului de fabricaţie, există și un spaţiu ce reproduce un restaurant de sushi. Aici sunt prezentate înregistrări video, într-o manieră foarte realistă, în care bucătarul realizează, chiar în faţa ochilor noștri, diferite preparate.

Pe de altă parte, tradiţia istorică este ilustrată cu ajutorul bine cunoscutei arte japoneze a stampei, prin expunerea câtorva gravuri ukiyo-e din perioada Edo (1603-1867). Acestea surprind momente legate de pregătirea sushi, de la pescuit până la prezentarea produsului finit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe