În întreaga lume medicală apar probleme de malpraxis. Una dintre cele mai dramatice se referă la operaţia pe partea opusă (genunchi, şold etc.). O astfel de eroare se înregistrează chiar şi în ţările cu medicină la cel mai înalt nivel, care dispun de toate facilităţile, aparatură, personal calificat… Cazurile „tratate“ pe partea opusă sunt apoi despăgubite, întreg procesul având o derulare complicată prin casele de asigurări. Astfel de erori costă departamentele zeci sau sute de mii de dolari. (...)"> Wrong side surgery - Viața Medicală
Newsflash

Wrong side surgery

Wrong side surgery

   În întreaga lume medicală apar probleme de malpraxis. Una dintre cele mai dramatice se referă la operaţia pe partea opusă (genunchi, şold etc.). O astfel de eroare se înregistrează chiar şi în ţările cu medicină la cel mai înalt nivel, care dispun de toate facilităţile, aparatură, personal calificat… Cazurile „tratate“ pe partea opusă sunt apoi despăgubite, întreg procesul având o derulare complicată prin casele de asigurări. Astfel de erori costă departamentele zeci sau sute de mii de dolari. (...)

   În întreaga lume medicală apar probleme de malpraxis. Una dintre cele mai dramatice se referă la operaţia pe partea opusă (genunchi, şold etc.). O astfel de eroare se înregistrează chiar şi în ţările cu medicină la cel mai înalt nivel, care dispun de toate facilităţile, aparatură, personal calificat… Cazurile „tratate“ pe partea opusă sunt apoi despăgubite, întreg procesul având o derulare complicată prin casele de asigurări. Astfel de erori costă departamentele zeci sau sute de mii de dolari. Un chirurg din Tampa, Florida, a amputat greşit (februarie 1995) piciorul unui pacient de 52 de ani. Unitatea a plătit 900.000 de dolari pacientului, iar chirurgul a adăugat 250.000 de dolari. La Los Angeles, s-a plătit suma de 200.000 de dolari unui pacient de 47 de ani căruia i-a fost operat testiculul drept în locul celui stâng. Chirurgia pe partea opusă se pare că nu e raportată în 20% din cazurile afectate.
  Şi în activităţile neurochirurgicale pot apărea probleme etice, întrucât acest domeniu abordează patologii foarte complicate: malformaţii ale sistemului nervos, traumatisme craniocerebrale, tumori, patologie vasculară. Toate pot angaja complicaţii, morbiditate neurologică crescută, afectarea calităţii vieţii, alterarea vieţii private, profesionale şi de familie etc. În Statele Unite există raportări oficiale ale acestor erori. New York Times a raportat într-un singur an trei cazuri operate pe partea opusă la Rhode Island Hospital. Unul avea 82 de ani, iar medicul a conştientizat eroarea înainte de a scoate voletul osos, deci a închis incizia (incident produs la 23 noiembrie 2007). Un alt exemplu extrem de grav este acela al unui copil de 15 ani ce prezenta crize generalizate, la care s-a practicat rezecţia lobului temporal opus celui cu leziunea epileptogenă. În urma acestei operaţii, copilul a fost grav invalidat, nemaifiind capabil să trăiască nesupravegheat. Dauna pe care spitalul a trebuit să o plătească a fost de 20 de milioane de dolari. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe