Newsflash
Știri

„Forța femeilor în sport”: româncele aduc mai multe medalii de aur ca bărbații

de L. Budin - oct. 13 2023
„Forța femeilor în sport”: româncele aduc mai multe medalii de aur ca bărbații

Comitetul Olimpic și Sportiv Român anunță apariția volumului „Forța femeilor în sport”, coordonat de conferențiar universitar Andreea Paul.

Andreea Paul, conferențiar universitar la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București, a dorit să demonstreze puterea sportului feminin și a realizat volumul „Forța femeilor în sport”, împreună cu sportive medaliate, antrenoare de top și cu jurnaliste acreditate în acest domeniu, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). 

Lansarea cărții, realizată în parteneriat cu COSR, Agenția Națională pentru Sport, Polirom și INACO - Inițiativa pentru Competitivitate, a adunat, sub cupola de sticlă a Muzeului Sportului din incinta Casei Olimpice din București, femei de succes, care au dus sportul pe cele mai înalte trepte ale performanței, se mai subliniază. 

Alături de o mare parte dintre coautoare, în frunte cu multipla medaliată olimpică Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, s-au aflat Mihai Covaliu, președintele COSR, și George Boroi, secretarul general al COSR, doi dintre susținătorii de suflet ai proiectului.

 

Rezultate notabile

Sportul este, încă, o lume dominată de bărbați. Doar 37% din totalul sportivilor legitimați în prezent sunt femei. Procentul acestora este și mai mic atunci când vine vorba despre funcțiile de conducere în instituţiile reprezentative ale sportului românesc şi internaţional, se arată în comunicatul prezentare a cărții. 

În prezent, sportul feminin este mai puțin popular decât cel masculin, în pofida rezultatelor fenomenale în sportul de elită internațional; în al doilea rând, nu există niciun motiv pentru care această situație să continue. Dacă acceptați aceste premise, sportul feminin oferă pieței o mulțime de noi oportunități de creștere a calității vieții, oportunități comerciale și noi performanțe sportive, o mulțime de noi perspective pentru reimaginarea mediului sportiv românesc”, spune coordonatorul cărții, Andreea Paul.

Din 1956 încoace, sportivele românce au adus 156 de medalii olimpice României, mai multe decât bărbații. Sportivii români au câștigat un total de 309 medalii, dintre care cele mai multe au fost obținute la gimnastică. Și cele mai multe medalii de aur au fost obținute de către femei, 60, față de 30 obținute de către sportivii bărbați, se mai arată. 

 

Mărturii a peste 80 de femei

Mărturiile a peste 80 de femei care au avut performanțe remarcabile în sport sau au fost legate într-un fel sau altul de sportul feminin autohton sunt adunate în carte. Mărturiilor culese li se adaugă date istorice despre evoluția sportului românesc, statistici și informații care creează un tablou complet și complex.

Îmi doresc ca aceste povești ale campioanelor din sportul românesc să devină inspirație pentru generațiile următoare. Au demonstrat că nimic nu se poate realiza în viață fără pasiune, muncă, perseverență și iubire pentru ceea ce faci”, a declarat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe