Newsflash
Știri

În Buzău s-a deschis prima cameră senzorială pentru copiii cu autism

de L. Budin - mar. 15 2024
În Buzău s-a deschis prima cameră senzorială pentru copiii cu autism

Prima cameră senzorială dedicată copiilor cu autism din judeţul Buzău a fost inaugurată în urma unei campanii de strângeri de fonduri, scopul acesteia fiind de a oferi un set complet de terapii.

Peste 100 de persoane au participat în luna decembrie a anului 2023 la cea de-a V-a ediţie a Cercului de Donatori, eveniment în urma căruia au fost strânsă suma de 118.900 lei pentru trei proiecte de dezvoltare, selectate anterior în urma unui eveniment desfăşurat de Fundaţia Comunitară Buzău. Unul dintre cele trei proiecte câştigătoare a fost Senzo Friends, aparţinând Asociaţiei Puzzle România - Filiala Buzău pentru care a fost primită o finanţare de circa 39.000 lei, informează Agerpres.

Proiectul constă în integrarea copiilor cu autism în colectivităţi şi în activităţi publice alături de copii tipici. Ne dorim prin acest proiect să încurajăm integrarea lor şi conştientizarea întregii comunităţi asupra faptului că avem în Buzău copii cu autism şi au nevoie să nu fie discriminaţi, să fie primiţi în şcoli, în grădiniţe şi la tot felul de activităţi publice”, a precizat, în cadrul evenimentului de deschidere, fondatoarea Fundaţiei Comunitare Buzău, Narcisa Dumitru.

Prima cameră senzorială pentru copii cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA) implică activităţi cu copii prin intermediul unor jocuri şi obiecte care să le stimuleze anumite simţuri.

Aceşti copii sunt adesea desincronizaţi senzorial, ei nu simt la fel ca noi. Dacă noi auzim într-un fel anumite sunete, pentru ei este dificil. Îi ajutăm prin aceste jocuri, care sunt mai mult decât atât, sunt unelte terapeutice prin care copiii îşi crează un anumit balans, o anumită mişcare motrică, o anumită presiune la nivelul pielii. Avem elemente din raza vizuală, auditivă, încercăm să-i relaxăm şi am încercat în această cameră să integrăm toate ariile de care noi avem nevoie pentru a-i ajuta pe aceşti copii. De această terapie vor beneficia cei 23 de copii cu autism din centrul nostru, dar ne dorim să ieşim în parcuri să facem publică această problemă”, a declarat analistul comportamental din cadrul Asociaţiei Puzzle România - Filiala Buzău, Claudia Chiş.

Pentru părinţii copiilor cu autism, camera senzorială este o necesitate, ţinând cont de beneficiile şi rezultatele obţinute în urma terapiilor.

Am doi gemeni, sunt studenţi, am beneficiat de ajutorul unui terapeut şi aşa am aflat despre integrarea senzorială care este foarte importantă”, a precizat preşedintele Puzzle România, Mihaela Stan, părintele a doi copii cu autism.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe