Newsflash
Industria farmaceutică Știri

În România, s-a lansat primul generic recomandat pentru astm și BPOC

de L. Budin - mar. 22 2024
În România, s-a lansat primul generic recomandat pentru astm și BPOC

Grupul de companii Zentiva din România lansează primul și singurul generic din țară al combinației fixe formoterol (beta2-agonist cu acțiune prelungită) și beclometazonă (corticosteroid inhalator).

Combinația e recomandată de ghidurile GINA (Inițiativa Globală pentru Astm) și GOLD (Inițiativa Globală pentru Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică). Medicamentul vine în sprijinul pacienților cu afecțiuni respiratorii (cum ar fi astmul și bronhopneumopatia obstructivă cronică - BPOC) ca opțiune terapeutică accesibilă și eficientă, se arată într-un comunicat. 

Bazându-ne pe dovezi și literatura de specialitate, combinația formoterol/beclometazonă prezintă potențial în terapia pacienților cu astm sever, astm rezistent la tratament, astm slab controlat, exacerbări frecvente, astm nocturn și BPOC”, se subliniază. 

Lansarea vine într-un moment marcat de o creștere alarmantă a bolilor respiratorii. Aceste afecțiuni se situează pe locul trei ca și cauză principală de deces în țară, reprezentând 10,6% din mortalitatea anuală. 

Cazurile de astm din UE au înregistrat o creștere semnificativă de 50% în ultimul deceniu. Această tendință este prezentă și în România, unde prevalența BPOC a crescut constant cu 0,3% în ultimii 2-5 ani, cu estimări actuale care sugerează că 8% din populația României suferă de BPOC. 

Ne bucurăm să lansăm combinația de formoterol și beclometazonă pe piața românească, conștienți fiind de necesitatea urgentă de a combate afecțiunile respiratorii. Ne angajăm astfel să oferim o terapie fiabilă și ușor de utilizat pentru pacienți. Combinația unică de particule extrafine a acestui medicament a demonstrat o depunere semnificativă în căile respiratorii mari și mici în timpul studiilor clinice, un aspect crucial pentru un tratament eficient”, a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Moldova.

Medicamentul generic combină avantajele unui inhalator cu doză măsurată (MDI) cu o formulă avansată de formoterol și beclometazonă. Efectul sinergic îmbunătățește funcția respiratorie a pacienților și reduce necesitatea de bronhodilatatoare cu acțiune scurtă. 

Produsul acționează rapid, cu debutul acțiunii în doar 1-3 minute de la administrare, fiind astfel o opțiune pentru pacienții cu astm, conform ghidurilor GINA. Este o soluție care aduce beneficii pacienților cu capacitate respiratorie redusă, simplificând administrarea datorită coordonării minime necesare între mână și dispozitiv.

Ușurința de utilizare și disponibilitatea medicamentului lansat de Zentiva reprezintă o schimbare pozitivă semnificativă pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii moderate până la severe, care se confruntă adesea cu bariere în calea unui tratament eficient și prompt. De asemenea, accesibilitatea din punct de vedere al prețului va ușura tratamentul și aderența la tratament a pacienților”, a completat Simona Cocoș.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe