Newsflash
ACTUALITATE Știri

Încălzirea globală din era industrială a început la jumătatea anilor 1860

de Magdalena Tănăsescu - feb. 8 2024
Încălzirea globală din era industrială a început la jumătatea anilor 1860

Cercetătorii australieni au descoperit că încălzirea din era industrială a început la jumătatea anilor 1860, o dată ce corespunde cu ceea ce specialiştii se aşteptau de la înregistrările istorice.

Descoperirile, publicate în revista Nature, au fost făcute pe baza înregistrărilor privind temperatura oceanului, conservate în scheletele din carbonat de calciu ale unor animale cu viaţă lungă, sclerospongii caraibieni. Ca urmare, încălzirea globală a început cu 70 de ani mai devreme decât sugerau înregistrările obţinute anterior, prin măsurători efectuate de pe nave ale temperaturii de la suprafaţa oceanelor.

 

„Deşi Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice a estimat că temperaturile medii globale au crescut cu 1,2 grade [Celsius] până în 2020, temperaturile erau deja, de fapt, cu 1,7 grade [Celsius] peste nivelurile din perioada preindustrială”, a afirmat profesorul Malcolm McCulloch de la Universitatea din Australia de Vest.

Potrivit acestuia, dacă ratele actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră vor continua, temperatura medie globală va depăşi cu siguranţă creşterea de 2 grade [Celsius] până la sfârşitul anilor 2020. Totodată, va înregistra o creştere mult mai mare de 2,5 grade [Celsius] peste nivelurile din perioada preindustrială până în 2050.

 

„Ratele de acum mult mai rapide ale încălzirii terestre, identificate şi în acest studiu, reprezintă un motiv suplimentar de îngrijorare, cu temperaturi medii ale uscatului care se aşteaptă să fie cu aproximativ 4 grade [Celsius] peste nivelurile preindustriale până în 2050”, a precizat profesorul Malcolm McCulloch. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe