Newsflash
ACTUALITATE Știri

Înotul, yoga și pilates ameliorează simptomele bolii Parkinson (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - iul. 21 2023
 Înotul, yoga și pilates ameliorează simptomele bolii Parkinson (studiu)

Exercițiile fizice de tipul înotului, alergării pe bandă, yoga sau pilates sunt eficiente în ameliorarea simptomelor bolii Parkinson, arată un studiu efectuat pe 384 de voluntari care suferă de această afecțiune.

Potrivit studiului, pentru bolnavii de Parkinson este utilă chiar si ridicarea de greutăți, în ciuda opiniei generale că această categorie de pacienți nu poate face mișcare, din cauza problemelor de echilibru, a rigidității și a tremuratului. 

Monitorizarea pacienților a fost realizată în intervalul 1 mai 2012 - 30 noiembrie 2015, cu un prim raport de evaluare după primele 6 luni. La studiu au participat indivizi cu boală Parkinson idiopatică (stadiile 1 sau 2 Hoehn și Yahr) cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani, aflați la mai puțin de 5 ani de la diagnosticul primar. Este vorba de persoane care nu făceau exerciții fizice la intensitate moderată mai mult de 3 ori pe săptămână și care nu se așteptau să aibă nevoie de medicamente dopaminergice în decurs de 6 luni.

Cercetătorii au împărțit participanții în trei grupuri. Un grup a efectuat o rutină cu banda de alergare de mare intensitate, alergând aproape de efortul maxim. Un altul a efectuat exerciții de intensitate moderată, jogging ușor. Ultimul grup nu a primit instrucțiuni pentru a efectua un regim de exerciții bazat pe banda de alergare. Regimurile de exerciții au fost efectuate timp de 30 de minute, între trei și patru ori pe săptămână, pe o perioadă de șase luni.

La sfârșitul studiului, participanții care au făcut exercițiul de mare intensitate au avut simptome motorii mai puțin severe în comparație cu celelalte grupuri. Niciunul dintre participanții la studiu nu lua încă medicamente, așa că experții pun beneficiile doar pe seama mișcării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe