Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

4.000 de pași pe zi scad riscul de deces

de Dr. Mariana MINEA - aug. 18 2023
4.000 de pași pe zi scad riscul de deces

Persoanele care parcurg cel puţin 3.967 de pași în fiecare zi au un risc mai mic de deces de orice cauză, în timp ce minimum 2.337 de pași pe zi reduc riscul de deces de cauză cardiovasculară.

Este rezultatul unei metaanalize a 17 studii ce au inclus 226.889 de oameni, care au fost urmăriţi timp de șapte ani pentru a evalua impactul numărului de pași zilnici asupra sănătăţii. Rezultatele au fost publicate în European Journal of Preventive Cardiology.

Practic, cu cât mergi mai mult, cu atât îţi este mai bine, după cum a declarat, pentru The Guardian, dr. Maciej Banach, profesor de Cardiologie la Universitatea din Lodz, Polonia, coordonatorul studiului. Acest lucru este valabil pentru ambele sexe, indiferent de vârstă și de zona în care trăiește persoana respectivă – temperată, subtropicală sau subpolară.

În rândul persoanelor mai tinere, cele mai mari beneficii pentru sănătate le-au avut cei care au parcurs între 7.000 și 13.000 de pași pe zi. Pentru cei de peste 60 de ani, intervalul 6.000-10.000 de pași a adus cele mai mari beneficii.

Avantajele pentru sănătate au continuat să crească odată cu numărul de pași parcurși, până la 20.000 de pași pe zi, potrivit observaţiilor cercetătorilor. „Nu am văzut ca aceste efecte să diminueze ori să apară riscuri pentru sănătate la grupurile investigate [peste un anumit număr de pași]. Însă trebuie să atrag atenţia că persoanele care au făcut un număr mare de pași reprezintă grupuri mult mai mici din cadrul studiului, astfel că datele observate nu au aceeași relevanţă [ca pentru tot grupul]”, a explicat doctorul Banach pentru aceeași publicaţie.

Personalizarea este necesară

Sunt necesare și alte cercetări care să evalueze dacă astfel de beneficii se exercită și pentru diferite tipuri de eforturi, precum alergarea la maraton sau participarea la concursuri de tip ironman, pentru grupuri populaţionale diferite și cu probleme de sănătate asociate diferite. „La fel ca pentru orice terapii farmacologice, ar trebui să ne gândim întotdeauna să personalizăm schimbările ce ţin de stilul de viaţă”. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, activitatea fizică insuficientă este acum pe locul al patrulea în topul cauzelor de deces la nivel mondial.

 


Notă autor:

https://academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwad229/7226309
https://www.theguardian.com/society/2023/aug/09/revealed-walking-just-4000-steps-a-day-can-reduce-risk-of-dying

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe