Newsflash
ACTUALITATE Știri

50% dintre cazurile de mononucleoză infecțioasă apar înainte de 5 ani

de Magdalena Tănăsescu - apr. 9 2024
50% dintre cazurile de mononucleoză infecțioasă apar înainte de 5 ani

Conform ultimelor studii, aproape 50 la sută dintre cazurile de mononucleoza infecțioasă (sau boala sărutului) apar în copilărie, înainte de împlinirea vârstei de 5 ani.

O nouă etapă se înregistrează în adolescență și în cazul adulților tineri (14-25 ani), atunci când există un schimb mai ridicat de fluide (salivă). În afara acestui interval de vârstă boala este mai rar întâlnită. 

 

De asemenea, infecția poate apărea și sub forma unor mici focare epidemice în colectivități școlare sau internate.

 

„Sursa de infecție este strict umană, reprezentată de bolnavii cu infecție acută, aparentă sau nu. Bolnavul elimină virusul prin salivă, necesitând contact foarte apropiat. În ceea ce privește complicațiile, cea mai frecventă este reprezentată de anemia hemolitică autoimună (AHA), care apare în 2-3% din cazuri. De asemenea, mai pot apărea și complicații neurologice, encefalită, meningită, cerebelită, complicații hepatice, precum hepatită acută, dar la un număr extrem de mic de pacienți”, a afirmat dr. Anculia Cristina, medic rezident boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

 

Clinic, afecțiunea se caracterizează printr-o perioadă de incubație variabilă, cuprinsă între 3-5 zile, și care se manifestă prin febră, mialgii, cefalee, transpirații, astenie fizică. 

 

Perioada de stare durează 2-3 săptămâni și se caracterizează prin febră prelungită cu valori înalte, angină acută, poliadenopatie (ganglioni limfatici măriți sau inflamați), splenomegalie (mărirea splinei peste dimensiunile normale), alături de alte simptome.

 

Perioada de convalescență durează între 2 și 4 săptămâni și este marcată de astenie fizică importantă, poli adenopatie și tulburări de concentrare.

 

Nu toate persoanele infectate dezvoltă simptomele specifice ale bolii. Majoritatea oamenilor care au contractat virusul nu prezintă simptome sau prezintă simptome ușoare și trecătoare.

 

La persoanele imunodeprimate virusul Epstein Barr este responsabil de producerea Limfomului Burkit, un subtip de limfom non-Hodgkinian foarte agresiv, caracterizat prin tumori maxilare la copiii mici și tumori abdominale la copiii mai mari. 

 

„Tot acest virus este responsabil și de producerea carcinomului nazo-faringian în anumite cazuri. O igienă corespunzătoare și evitarea contactului cu persoanele bolnave pot ajuta la prevenirea răspândirii virusului”, se precizează într-un comunicat al unității sanitare. 

 




Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe