Newsflash
ACTUALITATE Știri

INSP: Peste 7.900 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Alzheimer în 2022

de Magdalena Tănăsescu - sept. 21 2023
INSP: Peste 7.900 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Alzheimer în 2022

Medicii de familie au raportat, în 2022, un număr de 7.920 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Alzheimer, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit datelor INSP, maladia Alzheimer reprezintă cea mai frecventă formă de demenţă şi poate contribui la 60 - 70% din aceste cazuri.

În fiecare an, pe data de 21 septembrie, este marcată Ziua Internaţională de Luptă împotriva Maladiei Alzheimer, lansată în anul 1994 sub umbrela federaţiei internaţionale Alzheimer Disease International (ADI) şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Mesajul din acest an vizează conştientizarea rolului esenţial al identificării factorilor de risc şi a semnelor timpurii ale demenţei, pentru adoptarea de măsuri proactive de reducere a riscului şi de prevenire a apariţiei acesteia.



Potrivit statisticilor, în prezent, peste 55 de milioane de oameni suferă de demenţă în întreaga lume şi, în fiecare an, apar aproape 10 milioane de cazuri noi. Demenţa este a şaptea cauză de deces şi una dintre cauzele majore de dizabilitate şi dependenţă socială în rândul persoanelor în vârstă, la nivel global.

Femeile sunt afectate în mod disproporţionat de demenţă, atât direct, cât şi indirect, prin oferirea de sprijin persoanelor apropiate afectate de demenţă, ele acoperind 70% din timpul alocat îngrijirii acestor persoane, precizează INSP.

Conform specialiştilor, factorii de risc pentru demenţă includ: vârsta (mai frecvent peste 65 de ani), hipertensiunea arterială, glicemia crescută (diabet zaharat), obezitatea, fumatul, consumul de alcool, inactivitatea fizică, izolarea socială, depresia.



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe