Newsflash
ACTUALITATE Știri

A fost inaugurat Muzeul Școlii Medicale Clujene

de Demostene ŞOFRON - iul. 7 2023
A fost inaugurat Muzeul Școlii Medicale Clujene

Personalităţi din lumea medicală și nu numai au participat vineri, 30 iunie a.c., la inaugurarea Muzeului Școlii Medicale Clujene.

„Muzeul este un tribut adus celor care au contribuit la dezvoltarea învăţământului medical și cercetării în această regiune și, în același timp, un testament al angajamentului nostru de a păstra și transmite această bogată moștenire către generaţiile viitoare. Muzeul este o sursă de inspiraţie pentru viitor”, a declarat prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Amplasat într-o clădire construită la sfârșitul secolului al 19-lea, fost sediu al Consiliului Dirigent, Muzeul Școlii Medicale Clujene este constituit în două secţiuni: expoziţia permanentă și cea temporară.

Expoziţia permanentă ocupă cea mai mare parte a spaţiului, dar are și cele mai multe și însemnate obiecte muzeale. Între ele sunt de menţionat „Sfătuire rostită studenţilor la chirurgie de la Liceul Regal Academic Clujean”(1793), de dr. Ioan Piuariu-Molnar, oftalmolog; primul microscop de cercetare MC-1, realizat de IOR București, dar și ecograful ACUSON 128XP/10.

Un exponat aparte îl constituie copia Ecorșeului Brâncuși-Gerota, realizat în perioada 1901-1902, lucrarea de absolvire a Școlii de Belle Arte din București. O sală aparte este cea dedicată prof. dr. Iuliu Haţieganu, în care se regăsesc documente oficiale, fotografii, diplome, mașina de scris Mercedes model 5, Germania/1928, dar și o parte din biblioteca Magistrului. 

Cea de-a doua secţiune este cea a expoziţiilor temporare, în care se regăsesc, în momentul de faţă, cărţi, diplome, un cufăr farmaceutic, macheta disciplinei Anatomie, pavilion construit la sfârșit de secol 19, postere ilustrative pentru evoluţia învăţământului universitar medical clujean.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe