Newsflash
Știri

AFIE: Farmaciile independente, îngenuncheate definitiv de statul român

de Dorina Novac - aug. 22 2022
AFIE: Farmaciile independente, îngenuncheate definitiv de statul român

Asociația Farmaciilor Independente Ethica protestează împotriva deciziei Curții de Conturi prin care casele de asigurări de sănătate trebuie să solicite returnarea unor sume importante de bani decontate farmaciilor, începând cu 2015.

Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) își manifestă public dezaprobarea față de modul în care statul alege să trateze farmaciile din România.

farmacii

Astfel, asociația solicită public clarificarea de urgență a legislației în domeniu care a dus la interpretări, armonizarea legislației specifice farmaceutice cu normele contabile, precum și constatarea inaplicabilității hotărârii dată recent de Înalta Curte de Casație și Justiție, care menține o decizie a Curții de Conturi a României din anul 2016.

Citește și: Farmaciile independente cer respectarea termenelor de plată pentru decontarea medicamentelor

Prin această decizie, casele de asigurări de sănătate sunt obligate să impute farmaciilor anumite sume de bani despre care se spune că nu ar fi fost decontate în mod corect.

„În lipsa acestor demersuri, va urma falimentarea farmaciilor independente din România, acele farmacii administrate de către farmaciști conduși de grija pentru sănătatea pacientului, și la afectarea gravă a asistenței farmaceutice a comunităților, în special în mediul rural, unde există o nevoie acută de servicii medicale și farmaceutice”, se arată într-un comunicat.

Potrivit reprezentanților asociației, pe lângă acestea, există o serie de efecte fiscale care se vor resimți: statul va trebui să restituie farmaciilor sumele aferente impozitelor pe care acestea le-au achitat pentru reducerile comerciale primite, iar producătorii pot solicita, tot statului, să le fie restituite o parte din sumele achitate pentru taxa clawback.

„Toate acestea vin dintr-o lipsă de armonizare a legislației specifice din domeniul farmaceutic cu legislația generală, precum și dintr-o interpretare complet eronată a legislației în vigoare și a modului în care statul român poate interveni în relațiile dintre terți și poate reclama anumite beneficii”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe