Newsflash
Internaționale Știri

Antioxidanții stimulează circulația sangvină în tumori

de L. Budin - sept. 5 2023
Antioxidanții stimulează circulația sangvină în tumori

Vitamina C și alți antioxidanți stimulează formarea de noi vase sangvine în tumorile de la nivelul plămânilor, arată un studiu recent al Karolinska Institutet din Suedia, publicat în Journal of Clinical Investigation.

Rezultatele cercetării confirmă concluziile unui studiu anterior, conform cărora suplimentele alimentare cu antioxidanți pot accelera creșterea tumorală și metastazele, informează MedicalXpress.

Am constatat că antioxidanții activează un mecanism care provoacă formarea de noi vase sangvine la nivelul tumorilor canceroase, ceea ce este surprinzător, căci înainte se credea că antioxidanții aveau un rol protector. Noile vase sangvine hrănesc tumorile și pot să le ajute să crească și să se propage”, a explicat prof. Martin Bergö, vicepreședinte al Karolinska Institutet. 

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi care pot afecta organismul, deci se regăsesc în mod constant în suplimentele alimentare. Dar dozele prea ridicate pot deveni nocive. 

Antioxidanții din surse alimentare nu sunt de temut, iar majoritatea oamenilor nu au nevoie de cantități suplimentare”, a mai explicat profesorul Bergö. 

El a adăugat că antioxidanții pot fi însă nocivi pentru pacienții cu cancer și pentru persoanele cu risc ridicat de cancer. 

Grupul de cercetare al profesorului Bergö arătase deja că antioxidanți precum vitaminele C și E accelerează propagarea cancerului pulmonar, prin stabilizarea unei proteine numită BACH1. Proteina e activată când nivelul radicalilor liberi de oxigen scade, ceea ce se produce, de exemplu, când cantități suplimentare de antioxidanți sunt introduse în organism prin alimentație sau când mutații spontane în celulele tumorale activează antioxidanții endogeni.

 

Un mecanism identificat

Prin noul studiu, cercetătorii au putut demonstra că activarea BACH1 induce formarea de noi vanse sangvine – angiogeneza.

Se știa că nivelurile reduse de oxigen (hipoxie) reprezintă condiția necesară pentru ca angiogeneza să se producă la nivelul tumorilor canceroase. Mecanismul identificat recent de cercetători arată că noi vase sangvine se pot produce la nivelul tumorilor în prezența unui nivel normal de oxigen. 

Noul studiu mai arată și că BACH1funcționează în același mod ca proteina HIF-1α -  un mecanism care a luat premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină în 2019 și care permite celulelor să se adapteze la schimbările nivelului de oxigen. HIF-1α și BACH1 lucrează împreună la nivel tumoral, arată cercetarea. 

Numeroase studii clinice au evaluat eficacitatea inhibitorilor angiogenezei, dar nu s-a obținut rezultatul scontat. Studiul nostrul deschide poarta unor metode mai eficace de a preveni angiogeneza în tumori. De exemplu, pacienții ale căror tumori prezintă niveluri ridicate de BACH1 ar putea beneficia de un tratament mai susținut antiangiogenic”, a spus Ting Wang, membru în echipa profesorului Martin Bergö.

Tratamente mai eficace

Cercetătorii au utilizat o gamă de metode biologice celulare și s-au concentrat pe tumorile canceroase ale plămânului, studiind microtumori obținute in vitro. Au studiat și eșantioane de tumori prelevate de la pacienți cu cancer de sân și rinichi.

Tumorile în care proteina BACH1 era activată, fie prin ingestia de antioxidanți, fie prin supraexpresia genei BACH1, produceau mai multe noi vase de sânge și erau foarte sensibile la inhibitorii angiogenezei. 

Următoarea etapă constă în examinarea în detaliu a modului în care nivelurile de oxigen și de radicali liberi pot reglementa proteina BACH1, și vom contina să terminăm pertinența, la nivel clinic, a rezultatelor noastre. Vom face, de asemenea, studii similare în cazul altor forme de cancer, precum cancerul de sân, de rinichi și de piele”, a mai spus Ting Wang. 

Studiul s-a desfășurat în strânsă colaborare cu cercetătorii Susanne Schlisio, Staffan Strömblad și Eckardt Treuter de la Karolinska Institutet, precum și cu oameni știință de la o unitate medicală afiliată Universității Zhengzhou. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe