Studiul clinic CRYSTAL AF, recent publicat în New England Journal of Medicine, a demonstrat o importanţă mai mare decât  se ştia a fibrilaţiei atriale în etiologia accidentului vascular cerebral (AVC) de origine necunoscută (criptogenic). Principalele coordonate ale acestui important studiu sunt prezentate de  acad. Constantin Popa, la rubrica Creierul vascular.

"> Accidentul vascular cerebral criptogenic şi fibrilaţia atrială (1) - Viața Medicală
Ars Medici

Accidentul vascular cerebral criptogenic şi fibrilaţia atrială (1)

de Acad. Constantin POPA - iul. 18 2014
Accidentul vascular cerebral criptogenic şi fibrilaţia atrială (1)

Studiul clinic CRYSTAL AF, recent publicat în New England Journal of Medicine, a demonstrat o importanţă mai mare decât  se ştia a fibrilaţiei atriale în etiologia accidentului vascular cerebral (AVC) de origine necunoscută (criptogenic). Principalele coordonate ale acestui important studiu sunt prezentate de  acad. Constantin Popa, la rubrica Creierul vascular.

   Există în prezent o anumită limită în cunoaşterea mecanismelor care stau la baza accidentului vascular cerebral (AVC), ceea ce face ca AVC criptogenic să constituie o problemă cu care ne confruntăm nu rareori în practica clinică. Legătura dintre AVC criptogenic şi posibila apariţie a fibrilaţiei atriale ne obligă la a investiga cu atenţie posibila corelaţie, cu consecinţe asupra tratamentului administrat. Problematica a fost discutată în 2006 şi au apărut studii în acest sens în International Journal of Stroke, iar în cadrul Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare s-au efectuat monitorizări de două săptămâni, urmate de publicarea unei serii de articole. Datele noastre sunt în concordanţă cu o parte din studiul pe care dorim să îl prezentăm în cele ce urmează.
    Viaţa medicală a semnalat deja, în nr. 26 din 27 iunie 2014, apariţia unei publicaţii importante pentru înţelegerea AVC criptogenic. Este vorba de articolul „Cryptogenic stroke and underlying atrial fibrillation“, publicat în New England Journal of Medicine din 26 iunie 2014 de Tommaso Sanna şi colab. Prezentăm aceste date, în cele ce urmează, în scop educaţional.

 

 

   Accidentul vascular cerebral ischemic este una dintre principalele cauze de deces şi invaliditate. La 20 până la 40% din cazuri, cauza rămâne neexplicată după evaluarea de rutină, clasificând astfel evenimentul, prin excludere, ca AVC criptogenic. Fibrilaţia atrială (FA) este o cauză foarte bine cunoscută pentru AVC ischemic, deşi riscul este redus considerabil prin terapia cu anticoagulante. Documentaţia privind FA este necesară pentru a iniţia terapia anticoagulantă după AVC ischemic. În absenţa fibrilaţiei atriale documentate, se recomandă agenţii antiplachetari. Din cauza naturii asimptomatice şi deseori paroxistice a fibrilaţiei atriale, este posibil ca aceasta să nu fie depistată atunci când se utilizează tehnici tradiţionale de monitorizare. Strategiile pentru depistarea FA au inclus monitorizarea în cadrul spitalului, electrocardiografie (ECG) repetată, monito­rizare Holter, monitorizare prin utilizarea unui dispozitiv de înregistrare a evenimentelor externe sau în buclă, monitorizare în ambulatoriu de lungă durată şi monitorizare prin intermediul unor dispozitive de monitorizare cardiacă implantabile (ICM), obţinând rate de detecţie ce variază între 0 şi 25%. Cu toate acestea, diferenţele dintre studii cu privire la criteriile de eligibilitate, obiectivul şi durata monitorizării fac dificilă traducerea acestor descoperiri în modificări la nivel de practică clinică. Liniile directoare actuale sugerează monitorizare ECG timp de 24 de ore sau mai mult pentru a exclude fibrilaţia atrială la pacienţii cu AVC ischemic, însă trebuie luat în considerare faptul că încă nu s-a stabilit care este cea mai eficientă durată pentru monitorizare. Utilizarea unei monitorizări ECG suplimentare după 24 de ore în urma unui AVC criptogenic reprezintă, în prezent, opţiunea medicului. A fost astfel realizat un studiu randomizat controlat pentru a evalua dacă strategia de monitorizare ECG pe termen lung cu un ICM este superioară monitorizării convenţio­nale pentru depistarea fibrilaţiei atriale la pacienţii cu AVC criptogenic.
   Studiul CRYSTAL AF a comparat detectarea FA, utilizând un dispozitiv ICM cu monitorizarea convenţio­nală la pacienţii cu AVC criptogenic sau atac ischemic tranzitoriu (AIT). Pacienţii au fost înrolaţi în studiu în 55 de centre din Europa, Canada şi Statele Unite, în perioada iunie 2009 – aprilie 2012. Obiectivul principal al cercetării a fost timpul până la prima depistare a FA în şase luni de urmărire post-AVC. Obiectivele secundare au inclus timpul până la prima depistare a FA în 12 luni de urmărire, apariţia AVC sau AIT recurent şi schimbările în utilizarea medicamentelor anticoagulante cu administrare orală.
   Fibrilaţia atrială a fost definită ca un episod de ritm cardiac neregulat, fără unde P detectabile, care durează mai mult de 30 de secunde. Pacienţii au fost clasificaţi în cadrul grupelor de studiu conform tipului evenimentului cu episod iniţial (AVC sau AIT) şi în funcţie de prezenţa sau absenţa unui foramen oval patent.
   Pacienţii eligibili aveau 40 de ani sau mai mult şi au fost diagnosticaţi cu AVC sau AIT în cel mult 90 de zile înainte de includerea în studiu. Diagnosticul a fost sprijinit prin corelarea dintre simptome şi descoperirile la examinările IRM sau CT. AVC a fost clasificat ca fiind criptogenic după ce testările vaste – inclusiv ECG în 12 derivaţii, monitorizare ECG de 24 de ore sau mai mult, ecocardiografie transesofagiană, evaluare pentru trombofilie (la pacienţii peste 55 de ani) şi angio-RM, angio-CT sau angiografie cerebrală şi cervicală cu cateter – nu au indicat cauza. S-a permis realizarea de ecografie a arterelor de la nivel cervical şi ecografie Doppler transcraniană a vaselor intracraniene în loc de angio-RM sau angio-CT pentru pacienţii de peste 55 de ani. Pacienţii cu AIT au fost înscrişi în studiu doar dacă simptomele prezentate erau probleme de vorbire, slăbiciune la nivelul membrelor sau hemianopsie. Principalul criteriu de excludere a fost reprezentat de antecedentele de FA sau flutter atrial, o indicaţie sau contraindicaţie pentru terapie permanentă anticoagu­lantă cu administrare orală la înscriere şi o indicaţie pentru pacemaker sau defibrilator cardiac implantabil.
   Au fost înregistrate istoricul medical al pacientului, datele de la examenul fizic şi cele despre utilizarea medicamentelor. S-au colectat informaţii privind episodul iniţial de AVC sau AIT, inclusiv rezultatele de la examenul imagistic cerebral, precum şi testele necesare pentru a stabili un diagnostic solid de AVC criptogenic.
   Pacienţii din grupul de control au fost urmăriţi prin vizite programate şi neprogramate, cu monitorizare ECG indicată de investigatorul local. Tipul de monitorizare, durata şi toate rezultatele au fost înregistrate. Pacienţii din grupul ICM au fost programaţi pentru implantarea dispozitivului în termen de zece zile de la includerea în studiu. ICM folosit (Reveal XT, fabricat de compania Medtronic) detectează automat şi înregistrează FA indiferent de ritmul cardiac sau de simptome. Datele înregistrate de ICCM au fost apoi transmise la distanţă prin soluţia tehnică realizată de aceeaşi companie. Pentru pacienţii din ambele grupuri, vizitele de monitorizare au fost programate la una, şase şi 12 luni şi apoi la fiecare şase luni până la finalizarea studiului, cu vizite neprogramate în cazul în care apare un simptom sau după transmiterea datelor ICM, dacă investigatorul decide astfel. Dacă pacienţii reportau un episod de FA faţă de vizita anterioară, informaţiile se colectau, iar documentaţia sursă era colectată pentru decizie. S-a estimat că ar fi necesar un eşantion de 450 de pacienţi pentru studiu, pentru a avea putere statistică de 90%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe