Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Ageuzie indusă de atorvastatin

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA vineri, 22 septembrie 2017
     Pierderea funcțiilor gustative ale limbii (ageuzia) afectează calitatea vieții. Cauzele ageuziei sunt numeroase: boli neurologice, endocrino-metabolice, infecții, dar și ca efect advers al unor medicamente. Vârsta înaintată, diabetul zaharat și fumatul reprezintă factori predispozanți, iar diabetul este considerat chiar un factor cauzal, cum este în situația polineuropatiei.
     Semnalăm cazul unui bărbat de 71 de ani, nefumător, nediabetic, normotensiv, fără o altă suferință evidentă, căruia i s-a descoperit o colesterolemie de 255 mg/dl, motiv pentru care i s-a prescris atorvastatin 20 mg/zi. După trei săptămâni de tratament, constată dispariția gustului pentru toate modurile, instalată treptat. S-a întrerupt atorvastatina, în absența altor factori cu potențial etiologic. După o săptămână de sevraj, gustul a început să revină treptat, acru, apoi sărat și dulce, dar nu și pentru amar. Ageuzia pentru amar (care are receptori, respectiv papile gustative distincte) persistă încă, la două săptămâni după revenirea celorlalte trei modalități gustative.
     Ageuzia indusă de statine este excepțională. Pentru lovastatin, din totalul de 18.594 de cazuri de ageuzie medicamentoasă raportate (diverse substanțe), doar 62 (0,33%) pot fi atribuite acestei statine. Efectul este de clasă. În cazul nostru, relația de cauzalitate poate fi susținută în mod pertinent de remisiunea instalată după îndepărtarea medicamentului suspectat.
     Deoarece timpul acordat anamnezei este destul de scurt în prezent, ageuzia este subdiagnosticată, cu atât mai mult cu cât pierderea gustului nu este un simptom legat de afecțiunea de bază. Dacă pacientul sau medicul suspectează această legătură cauzală, întreruperea medicamentului poate fi urmată de remisiune dacă administrarea acestuia nu s-a făcut un timp prea îndelungat, situație în care leziunile receptorilor gustativi nu mai permit regenerarea. În cazul nostru, pacientul a fost revăzut recent, iar gustul pentru amar a reapărut la o lună după remisiunea pentru dulce/sărat/acru. Deoarece efectul advers este de clasă, considerăm contraindicată administrarea unei alte statine.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.