Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Anhedonia şi apatia

Viața Medicală
Dr. Alexandru TRIFAN vineri, 23 august 2013

   Desprinderea interesului emoţional de ataşamentul afectiv (apatia) şi îngheţarea curgerii elanului şi a satisfacţiei (anhedonie), atunci când se impregnează cu astenie, pot ascunde cu o ceaţă deasă insula stâncoasă a patologiei organice. Dezorientarea intuiţiei clinice poate proveni din faptul că somaticianul, convins că se află în faţa unei endogenii afective, este înclinat spre opţiunea depresivă, cu neglijarea etiologiei organice, transferând pacientul psihiatrului; concentrat pe terapia antidepresivă, acesta lasă fondul lezional să evolueze nestingherit. În cazul următor, mixajul anhedonie/depresie/astenie sugerează impropriu o tulburare afectivă, dar ascunde o stare histopatologică infaustă. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.