Newsflash
Ars Medici

Articolul douăzeci şi trei

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - sept. 16 2014
Articolul douăzeci şi trei

   Pe vremea când eram în anii de studenţie, în primii doi ani, primeam sfaturi şi, dacă ştiam pe cineva în suferinţă, eram degrabă ajutat să găsesc o soluţie. Ulterior, începând cu anul al treilea, am reuşit să mă descurc (aproape de fiecare dată) singur. Am înţeles rapid semnificaţia halatului alb într-o instituţie sanitară şi începeam orice discuţie astfel: „Mă numesc Popa Mircea şi sunt student la medicină“. Apoi spuneam care este problema. Interlocutorul se uita la mine şi încerca să mă ajute „doar aşa“, pentru că eram student la medicină. Eram înainte de 1989, dar simţeam o solidaritate, simţeam că nu sunt tratat „orişicum“ şi, chiar dacă s-o fi întâmplat vreodată să fie altfel, am uitat acele situaţii. Cert este că mă descurcam şi nu stăteam prea mult pe gânduri pentru a sfătui pe cineva unde să meargă pentru a fi ajutat medical. Spun aceste povestioare şi studenţilor cu care lucrez, încercând să le transmit şi lor solidaritatea, colegialitatea, dorinţa de a ajuta necondiţionat.
   „Membrii comunităţii universitare şi membrii familiilor acestora beneficiază de asistenţă medicală şi farmaceutică calificată şi de înaltă performanţă, acordată gratuit şi colegial de specialiştii Universităţii.“ (Art. 23 din Carta UMF „Carol Davila“ Bucureşti)
   Nu sunt de acord cu discriminările, de orice natură ar fi acestea. Totuşi, solidaritatea medicală ar trebui să îşi revină, să redevină o prezenţă reală, activă în viaţa de zi cu zi. Articolul 23 reprezintă o realitate, un text viu, face parte din Carta universitară şi ar trebui, bineînţeles, să fie respectat în totalitate.
   Trăim într-o societate în continuă schimbare (nu neapărat în bine), cu avantaje şi dezavantaje în comparaţie cu situaţia pe care am trăit-o înainte de 1989, cu posibilităţi pe care poate nici nu le-am visat (sau le consideram science fiction în anii respectivi), cu o (prea) accentuată dorinţă de „a face bani“, uitând, poate, că medicina nu este o meserie, ci mai mult o misiune, o vocaţie. În ciuda tuturor agresiunilor din jur (de tot felul), nu ar trebui să cedăm. Dimpotrivă, ar trebui să luptăm (dacă este nevoie chiar şi cu noi înşine) pentru a nu uita cine suntem, care este facultatea în care am învăţat, care este modul în care ar trebui să ne dezvoltăm (nu doar tehnic, ştiinţific, didactic, ci şi colegial).
   Nu sunt absurd şi nu pot să cred că în orice instituţie sanitară, pentru orice coleg şi pentru orice membru de familie al acestuia, ar putea fi posibil să se realizeze gratuit examene imagistice de înaltă performanţă sau analize de laborator sofisticate. Însă utilizarea ciocănelului pentru examinarea neurologică, a stetoscopului, a oftalmoscopului, a trusei de examinare ORL, a microscopului (la utilizarea microscopului şi la problemele neutilizării acestuia am să revin) nu costă mult. Greşim considerând desuete aceste lucruri simple şi prin aceasta putem face rău sau nu facem suficient de mult bine celui care ne cere ajutorul. Şi examenul clinic, în totalitatea lui, nu costă (în afara unei investiţii iniţiale) altceva decât timp, cunoştinţe, experienţă şi, mai ales, bunăvoinţă. Să nu uităm niciodată că aceste „simţuri“ sunt de fapt un dar pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, îl dezvoltăm, iar pentru ceea ce ni se dăruieşte avem, la rândul nostru, datoria de a oferi înapoi.
   Să nu uităm Articolul 23, chiar şi dacă, vreodată, el va dispărea din documentele esenţiale ale Universităţii. Acest articol include nu doar partea ştiinţifică, medicina de vârf, ci şi partea umană, bunătatea, dedicarea, spiritul de sacrificiu, colegialitatea, calităţi fără de care nu cred că putem să concepem că există medicina adevărată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe