Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

BIOMARKERII în diagnosticul şi tratamentul insuficienţei cardiac

Viața Medicală
Dr. Camelia Cristina DIACONU vineri, 29 iulie 2011

   În urma îmbătrânirii populaţiei şi creşterii numărului de bolnavi care supravieţuiesc unui sindrom coronarian acut, prevalenţa insuficienţei cardiace a devenit din ce în ce mai mare. În ciuda progreselor făcute în diagnosticul şi managementul acestei afecţiuni, insuficienţa cardiacă rămâne o boală incurabilă, cu prognostic infaust. Insuficienţa cardiacă este nu numai rezultatul injuriei miocardice, ci şi al unor modificări complexe genetice, inflamatorii, neurohormonale, biochimice la nivelul cardiomiocitelor şi interstiţiului cardiac. (...)

   În urma îmbătrânirii populaţiei şi creşterii numărului de bolnavi care supravieţuiesc unui sindrom coronarian acut, prevalenţa insuficienţei cardiace a devenit din ce în ce mai mare. În ciuda progreselor făcute în diagnosticul şi managementul acestei afecţiuni, insuficienţa cardiacă rămâne o boală incurabilă, cu prognostic infaust. Insuficienţa cardiacă este nu numai rezultatul injuriei miocardice, ci şi al unor modificări complexe genetice, inflamatorii, neurohormonale, biochimice la nivelul cardiomiocitelor şi interstiţiului cardiac. Insuficienţa cardiacă fiind în fapt un grup de simptome şi semne clinice, nu există un test unic care să poată stabili diagnosticul. În ultimii ani, se discută din ce în ce mai mult despre utilitatea biomarkerilor în diagnosticul şi tratamentul insuficienţei cardiace, ca şi în stratificarea riscului acestor pacienţi.
   În general, există trei criterii pe care un biomarker trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerat util din punct de vedere clinic: măsurarea sa repetată să se poată face la un cost rezonabil, să ofere informaţii suplimentare faţă de cele deja oferite de o examinare clinică atentă şi să fie util în luarea unei decizii terapeutice. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.