Newsflash
Ars Medici

Corp străin intraintestinal

Corp străin intraintestinal

Corpii străini, situaţi în diferite segmente anatomice ale corpului uman, constituie un domeniu aparte în medicină. Nu ne oprim aici asupra corpilor străini pătrunşi accidental în organism, prin diferite orificii. Ele constituie un capitol separat în orice tratat de chirurgie. Atragem atenţia, în particular, asupra subiecţilor cu discernământ alterat, care se prezintă în serviciile spitaliceşti secundar unor pătrunderi inoportune ale unor materiale alogene.

Prezentarea cazului

     Bărbat în vârstă de 82 de ani, din mediul urban, se prezintă la serviciul UPU al spitalului nostru pentru dureri abdominale difuze, meteorism, tulburări de tranzit intestinal, fenomene apărute şi dezvoltate progresiv, insidios, de aproximativ două luni, după o operaţie de fistulă cecală. Multiple internări pentru meteorism abdominal, pentru care s-au recomandat clisme şi laxative (de către internist, gastroenterolog, medic de familie). Adenom de prostată operat. Bolnavul prezintă asociat şi un senzoriu mult îngustat, pe fondul involuţiei cerebrale, complicat cu cataractă diabetică. În acest context, comunicarea cu familia şi anturajul este mult deficitară.
     La internare, tegumente palide, abdomen destins de volum, cu semne de iritaţie peritoneală. Tuşeu rectal corespunzător vârstei. Cataractă diabetică. Paraclinic, leucocitoză 10.560/mmc, cu limfocitoză 2,8%, eozinofilie 30,1%, uree 71,14 mg/dl (N 15–45), creatinină 2,27 mg/dl (N 0,7–1,3). Radiografia abdominală pe gol (dr. Kádár Zoltán) arată aerocolie difuză cu niveluri hidroaerice situate juxtavertebral L5 dreapta, imagine de corp străin (textil) la nivelul micului bazin. Corpul alogen este filiform. Se decide internarea bolnavului, cu diagnosticul: subocluzie intestinală; stare postlaparatomie pentru fistulă cecală exteriorizată în regiunea crurală dreaptă; adenom de prostată operat, cu sondă vezicală à demeure.
     Reevaluat la 72 de ore, se adaugă sindrom aderenţial, traheobronşită acută (satelită), insuficienţă renală cronică. Examenul radiologic abdominal repetat la patru zile (dr. Lucia Jacodi) descrie niveluri hidroaerice în flancul drept, corp străin radioopac (aţă) în micul bazin. Se demarează pregătirile preoperatorii: hidratare în PEV 1.000 ml/zi, antispastice, antibiotice (având în vedere vârsta şi afecţiunea respiratorie acută), analgezie minoră, evaluare. Se practică operaţia în rahianestezie lombară cu ascensionare dirijată la nivelul T8/T9. Se decelează ocluzia intestinală printr-un bloc histologic dur, situat în regiunea ileocecală, foarte aderent de planurile periferice. Prin enterotomia practicată, se extrage un fecalom aproape pietrificat, de mărimea unui pumn de adult, care conţine în masa lui un fragment de corp textil parţial digerat. Se disecă atent formaţiunea, dar, în cursul manevrelor, se produce o depolisare intestinală mai extinsă. Ca atare, se procedează la rezecţie enterală segmentară de aproximativ 60 cm, cu anastomoză termino-terminală. Intervenţia chirurgicală se termină prin drenaj în Douglas, lavaj abundent al cavităţii peritoneale, sutură parietală.
     Disecând mai atent blocul pseudotumoral extras, se precizează natura suferinţei pacientului: fecalomul format prin impregnarea unui corp textil, care conţine fragmente de aţă. Postoperator, bolnavul este transferat în terapie intensivă, acordându-i-se toate îngrijirile terapeutice de rigoare. La patru zile după intervenţie, este transferat la chirurgie şi, după alte zece zile, este externat în stare generală bună.

Comentarii

     Reluând discuţiile cu familia bolnavului, aceasta recunoaşte faptul că pacientul era mereu preocupat de curmarea suferinţelor sale, instalându-se în timp şi o depresie senilă, care nu a reclamat însă o medicaţie psihiatrică. Discuţiile inadvertente purtate în familie au condus la dorinţa aproape permanentă a bolnavului de a-şi părăsi habitatul şi a se interna în spital. Copiii afirmă obiceiurile ciudate ale vârstnicului, acesta mestecând, în variate ocazii, diferite obiecte mici găsite în apartament. Cu mare probabilitate, într-o fază de îngustare temporară a conştienţei, bolnavul a înghiţit un material textil (mai posibil un fragment de batistă sau de pansament), cu scopul generării unor motive de a intra într-o secţie clinică oarecare şi de a rupe parţial contactul cu familia. Gradul redus de discernământ nu i-a permis evaluarea unor complicaţii posibile cu risc vital, în contextul vârstei. Acel fragment a traversat o bună parte din tubul digestiv şi a rezistat agresiunilor sucurilor digestive. Impregnându-se bine cu conţinutul intestinal, crescându-şi dimensiunile şi consistenţa, s-a oprit la valva ileocecală.

Concluzii

            Acest caz nu este unul izolat în experienţa noastră. Pe parcursul multor ani, ne-am întâlnit cu prezenţa unor corpi străini bizari, de la pietre de râu înghiţite, la fragmente textile „uitate“ în plagă. Răsfoind literatura de specialitate, cel mai frapant caz a fost acela în care chirurgul şi-a uitat pipa în abdomenul pacientului, corpul delict fiind extras ulterior de un alt coleg. Este bine să cunoaştem şi posibilitatea de introducere voluntară în organism a unor corpi străini, de către persoane predispuse, pe fondul evoluţiei unor patologii conexe vârstei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe