Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Handicap acceptabil

Viața Medicală
Dr. Alexandru TRIFAN vineri, 8 ianuarie 2010

Semantică. Dispunem, în limba română, de două cuvinte pentru a ne defini entitatea: corp, prin care înţelegem aspectul nostru fizic, anatomic, şi trup, prin care înţelegem mai mult decât atât, umanitatea noastră, conţinutul moral şi intelectual, fizio-gnomic al fiinţei. Putem să opunem aspectul fizic al individului cu cel fiziognomic ce cuprinde nu numai corpul, ci modul cum acesta există în lume, felul cum este evaluată persoana de ceilalţi care iau în calcul şi profilul mental ori sufletesc. Despre variaţiile infinite ale trupului fiziognomic va fi vorba în rubrica pe care o deschidem în acest număr. (...)

    Mai ales în Psihiatrie, termenii care indică un diagnostic sunt atacaţi de doi viruşi semantici: diluarea prin extensie şi stigmatizarea prin uzul neprofesional. Schizofrenia poate fi dată ca exemplu. De la definirea sa de către Bleuler, diagnosticul a fost atribuit unui număr crescând de stări psihopatologice, unele cu legături nosologice laxe. Vorbindu-se de mai multe schizofrenii, de sindroame schizofrenice, de schizofrenii reactive, sociale sau larvate (politice) s-a ajuns, printr-o mişcare centrifugă, la ruperea legăturii cu centrul, cu nodul psihopatologic fix.
    Stigmatizarea se bazează pe doi factori: pe tratamentul inuman aplicat în unele spitale psihiatrice şi pe concepţia depăşită că schizofrenia este incurabilă, fiind sinonimă cu o deteriorare progresivă de tip dementia praecox.
    Prezentăm în această rubrică mai multe cazuri de ceea ce s-ar putea numi ameliorări schizofrenice, stabilizări cu defect sau cu un handicap acceptabil în care deteriorarea, pusă la temelia acestei boli mintale, nu se produce. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.