Newsflash
Ars Medici

Ischemia cerebrală prin hipodebit (3)

de Acad. Constantin POPA - aug. 29 2016
Ischemia cerebrală prin hipodebit (3)
    Compresiunea prin hipertensiune intracraniană. Hipertensiunea intracraniană (HIC) este ischemiantă pentru că accentuează rezistența vasculară prin compresiune. Dată fiind inextensibilitatea craniului, presiunea tisulară poate să crească într-atât încât presiunea transmurală să se apropie periculos de valoarea critică, denumită de Burton „presiune critică de închidere“. Închiderea vasculară în cursul HIC a fost obiectivată prin examenul direct al vaselor corticale la animal și prin măsurarea debitului și angiografiei la om. Închiderea mecanică a arterelor nu survine decât în cazul HIC mari.
    Creșterea rezistenței și diminuarea debitului sanguin cerebral (DSC) la om, în cursul HIC prin tumori cerebrale (Schmidt și Kety, 1948) este demonstrată de creșterea rezistenței la 2,6 U și scăderea debitului la 44 ml/100 g/minut. La comatoși, rezistența poate atinge 3,6 și debitul 25% din valoarea normală. La angiografia creierului cu HIC, s-a observat o întârziere de impregnare, încă de la descoperirea acesteia de către E. Moniz. O serie de autori au arătat că, în caz de HIC extremă, se poate întâlni chiar stop angiografic total.
    Multe fenomene compensatorii au ca scop menținerea DSC. Presiunea arterială crește când HIC depășește presiunea de perfuzie. În HIC instalată rapid, creșterea tensiunii este precedată de o fază de hipotensiune cu bradicardie, ca urmare a excitației vagale. În formele progresive, reacțiile hipertensive arteriale, denumite uneori „efect Cushing“, coincid cu agravarea clinică. Este, în realitate, o reacție provizorie salvatoare a presiunii transmurale, deci a debitului, și cea din urmă posibilitate a creierului înainte de a deveni imperfuzabil. Este important, deci, de a trata HTA cu cea mai mare prudență în acest moment.
    HIC pare să evolueze în trei faze succesive. Faza de compensare cu presiune arterială normală – nivelul HIC nu l-a atins încă pe cel al presiunii arteriale medii și aceasta nu reacționează încă sensibil; debitul se diminuează pentru că rezistența vaselor cerebrale (RVC) crește, dar nu până la punctul în care poate să compromită funcțiile vitale. Faza de compensare prin hipertensiune arterială – nivelul hipertensiunii intracraniene îl depășește pe cel al tensiunii arteriale, care reacționează, asigurând un nivel de perfuzie minim; această fază este relativ scurtă (ore sau zile).Faza de decompensare cu caracter terminal poate să succeadă brutal fazei precedente; această decompensare poate avea două cauze – reacția hipertensivă, indiferent de grad, nu este suficientă pentru a perfuza o rețea vasculară complet impermeabilizată și/sau reacția hipertensivă încetează prin epuizare organică. (...)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe