Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Medicină pe biciclete

Viața Medicală
Dr. Dorica SĂNDUȚU luni, 6 iunie 2016
     Insuficiența cardiacă afectează 4,7% din populația generală a țării noastre, în prezent înregistrându-se peste 900 de mii de pacienți diagnosticați cu această patologie și aproape 80.000 de pacienți noi în fiecare an. Pacienții cu insuficiență cardiacă prezintă o rată crescută de spitalizări repetate și de mortalitate și o alterare importantă a calității vieții.
     Societatea Română de Cardiologie (SRC), prin grupul de lucru „Insuficiența cardiacă“, alături de grupul de lucru „Cardiologie“ al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și de Societatea de Medicina Familiei Arad au organizat, în perioada 6–7 mai, „Zilele insuficienței cardiace“, desfășurate la Arad. Scopul manifestării a fost de a aminti atât populației, cât și personalului medical despre importanța prevenirii insuficienței cardiace, a depistării precoce și a tratamentului adecvat.
     Programul a început vineri, 6 mai, în aula „Ștefan Cicio Pop“ a Universității de Vest „Vasile Goldiș“, cu o conferință de presă, urmată de cursul pentru medici intitulat „Actualități în insuficiența cardiacă“, susținut de conf. dr. Ruxandra Cristodorescu (Timișoara), conf. dr. Adina Pop Moldovan, dr. Dărăbanțiu Dan și dr. Dărăbanțiu Adrian. Cu această ocazie au fost prezentate noutăți în domeniu, cazuri clinice, și s-a discutat despre soluții în ceea ce privește buna coordonare și comunicare între cei doi specialiști care urmăresc pacientul – medicul cardiolog și medicul de familie, dar și despre implicarea și instruirea familiei.
     Atmosfera a fost una excelentă, de colaborare colegială, fiind prezenți numeroși medici de familie, medici de la direcția de sănătate publică, cardiologi, interniști și urgentiști. Ulterior, lectorii au susținut un seminar educațional pentru pacienți despre ce este insuficiența cardiacă, cum se manifestă aceasta, ce cauze are, cum se stabilește diagnosticul, cum se tratează, ce trebuie să urmărească pacientul și familia și ce trebuie să știe despre nutriție și stil de viață. 
     A doua zi a manifestării a fost dedicată în întregime pacienților – într-un parc public al orașului au fost amplasate trei corturi în care trecătorii au primit materiale informative și au fost invitați la măsurarea tensiunii arteriale, pulsului, greutății, înălțimii, circumferinței abdominale, calcularea IMC, indicelui gleznă-braț și determinarea glicemiei. Totodată, medici pe biciclete purtând însemnele evenimentului au împărțit prin oraș flyere cu informații despre simptomele insuficienței cardiace.

    


 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC