Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Prognosticul sarcinii ectopice

Viața Medicală
Dr. Seham SALAMA joi, 11 iulie 2013
Viața Medicală
Prof. dr. Dimitrie NANU joi, 11 iulie 2013

În ultimele două decenii, numărul sarcinilor ectopice a crescut de patru ori. Cauzele acestui fenomen, dar şi prognosticul sarcinii tubare fac subiectul articolului semnat de dr. Seham Salama şi prof. dr. Dimitrie Nanu.

   Sarcina ectopică (SE) este o sarcină care se dezvoltă în altă zonă decât endometrul: trompe uterine – 97,7% din cazuri; abdomen – 1,4%; ovare sau cervix – sub 1%.
   Adevărata incidenţă este greu de stabilit, din cauza studiilor asupra unor populaţii diverse, însă variază de la 1/64 la 1/241 de sarcini, cu o medie de aproximativ 20 la 1.000 de sarcini. În ultimele două decenii, numărul acestora a crescut de patru ori. Sarcina ectopică continuă să fie cea mai frecventă cauză a decesului matern în prima jumătate a sarcinii şi a doua la nivel general, reprezentând 10–15% din totalul deceselor materne (Thomas, 2005). La această creştere au contribuit mai mulţi factori de risc, mai ales combinaţia dintre cazurile tot mai numeroase de salpingită şi antibioticele tot mai puternice administrate, ceea ce duce la permeabilitatea trompelor în urma infecţiilor; trompa este permeabilă, dar prezintă leziuni luminale. Printre factorii mai puţin importanţi se numără o sarcină ectopică anterioară, microchirurgia tubară, utilizarea dispozitivelor intrauterine din cupru, anticoncepţionale cu conţinut exclusiv de progesteron, expunerea la dietilstilbestrol, metodele de diagnosticare mai bune şi mai rapide (ultrasunete, β-hCG) (Ankum et al, 1996).
   Imaginea clinică a sarcinii tubare s-a modificat în mediul occidental în ultimii ani: majoritatea sarcinilor ectopice sunt diagnosticate înainte de a distruge zona afectată, iar situaţia dramatică a unei rupturi tubare, cu hemoragie masivă în cavitatea peritoneală şi pacienta în stare de şoc este acum mai puţin întâlnită (Lamp et al, 2004). Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că sarcina ectopică rămâne o afecţiune cu potenţial letal.
   Cauza schimbării imaginii clinice rezidă, pe de o parte, în faptul că femeile au devenit mai informate privind sarcina normală, simptomele acesteia şi manifestările unei sarcini anormale, şi pe de altă parte, în existenţa unui grad ridicat de suspiciune din partea medicilor generalişti şi a ginecologilor, alături de disponibilitatea ecografiilor de calitate şi a analizelor cantitative ale β-hCG. Astfel, majoritatea sarcinilor ectopice pot fi diagnosticate înainte de ruptură, ceea ce permite dezvoltarea unor forme de abordare mai conservatoare (Debby A et al, 2003). (…)

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.