Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Refluxul gastroesofagian şi tulburările de respiraţie în timpul somnului

Viața Medicală
Dr. Mihaela OROS luni, 5 decembrie 2011
   Cele mai multe descrieri ale variaţiilor circadiene şi din timpul somnului, în ultimii ani, au abordat tensiunea arterială şi hipertensiunea, în timp ce fiziologia gastrointestinală a fost mai puţin dezbătută în descrierea sau aplicaţia clinică a schimbărilor legate de somn. Acest fapt poate fi atribuit în mare parte inaccesibilităţii lumenului tractului gastrointestinal (GI) investigaţiilor simple. Monitorizarea oricărei funcţii de bază a sistemului GI necesită o manevră invazivă, ceea ce poate reprezenta o experienţă neplăcută şi, în general, de natură sa întrerupă somnul normal.
   Decada anilor ’50 a fost punctul de plecare al „epocii de aur“ în investigarea somnului, cu un accent deosebit inclusiv pe fiziologia GI în timpul somnului.
   Au fost observate astfel schimbări majore care par destul de diferite, în funcţie de organul studiat şi de funcţia acestuia în cadrul sistemului GI. De exemplu, funcţia esofagiană spontană este semnificativ redusă în timpul somnului, întrucât nu este nevoie ca acest organ să funcţioneze decât în cazul în care sunt transmise alimente din zona esofagiană superioară. Acest fapt apare rareori fără înghiţire voluntară, posibilitatea ca aceasta să aibă loc fiind redusă semnificativ în timpul somnului. Pe de altă parte, activitatea motorie rectală persistă pe perioada somnului, mecanism necesar pentru păstrarea continenţei. (…)
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.