Afectarea măduvei spinării prin compresiune din partea structurilor osoase şi discale apare fie în patologia traumatică, fie în cea degenerativă. Cele mai folosite modalităţi de cuantificare a deficitelor neurologice secundare mielopatiei de cauză degenerativă – în articolul semnat de dr. Ionuţ Florin Luca-Husti şi prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

"> Scale de evaluare a gradului de afectare a măduvei spinării prin mielopatie de cauză non-traumatică - Viața Medicală
Ars Medici

Scale de evaluare a gradului de afectare a măduvei spinării prin mielopatie de cauză non-traumatică

Scale de evaluare a gradului de afectare a măduvei spinării prin mielopatie de cauză non-traumatică

Afectarea măduvei spinării prin compresiune din partea structurilor osoase şi discale apare fie în patologia traumatică, fie în cea degenerativă. Cele mai folosite modalităţi de cuantificare a deficitelor neurologice secundare mielopatiei de cauză degenerativă – în articolul semnat de dr. Ionuţ Florin Luca-Husti şi prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

În afara patologiei traumatice, afectarea cordonului medular prin compresiune din partea structurilor osoase şi discale apare şi în cadrul patologiei degenerative. În timp ce traumatismele vertebro-medulare afectează în proporţie mare populaţia tânără, patologia degenerativă este apanajul vârstelor mai înaintate.
Într-o sinteză recentă, John C. Kelly şi colab. afirmă că modificări degenerative de tip spondilopatic la nivelul coloanei cervicale sunt descoperite la adulţi asimptomatici: 25% din cei sub 40 ani, 50% peste 40 ani şi 85% la adulţii de peste 60 ani. În aceste condiţii, se poate afirma că mielopatia cervicală de cauză non-traumatică reprezintă o problemă importantă de sănătate publică, care afectează calitatea vieţii pacienţilor.

 

   De-a lungul timpului, au fost elaborate mai multe scale de evaluare a deficitelor neurologice şi a gradului de afectare a capacităţilor funcţionale restante ale pacienţilor. Fără pretenţia de a fi exhaustivi, prezentăm câteva dintre cele mai uzitate modalităţi de cuantificare a deficitelor neurologice secundare mielopatiei de cauză degenerativă, împreună cu descrierea acestora.

Scala Nurick

   Acest sistem de clasificare a fost propus în 1972 de Nurick (9) şi este cel mai vechi sistem de clasificare a deficitelor neurologice determinate de afecţiuni vertebro-medulare non-traumatice.
   Scala Nurick este un sistem de clasificare cu şase grade (notate de la 0 la 5) care evaluează capacitatea pacientului de a merge: • Gradul 0 – semne sau simptome radiculare fără semne de afectare a cordonului medular l Gradul 1 – semne de afectare medulară fără dificultăţi la mers • Gradul 2 – o uşoară dificultate la mers, care nu afectează capacitatea de a avea un job full-time • Gradul 3 – dificultate la mers, cu afectarea posibilităţii de a munci full-time sau de a efectua activităţi casnice, fără a fi atât de severă încât să necesite ajutorul unei alte persoane pentru a merge • Gradul 4 – apt de a merge numai cu ajutorul unei alte persoane sau al unui dispozitiv • Gradul 5 – complet dependent de scaun cu rotile sau de pat.

Scorul Ranawat

   Această scală de clasificare a fost propusă în 1979, de chirurgul ortoped de origine indiană Chitranjan S. Ranawat şi colab. (11). Scorul Ranawat este folosit în general la pacienţii cu artrită reumatoidă.
   Scorul Ranawat este un sistem de gradare clinică care descrie statusul neurologic al pacientului: • Gradul 1 – durere, fără deficite neurologice • Gradul 2 – deficit motor perceput subiectiv, hiperreflexie, dizestezie • Gradul 3A – deficit motor obiectiv, cu semne de afectare a tracturilor lungi, pacient ambula­toriu • Gradul 3B – deficit motor obiectiv, cu semne de afectare a tracturilor lungi, pacient non-ambulatoriu.
   Scorul Ranawat este un instrument simplu şi util pentru practica medicală. Totuşi, nu există o diferenţă clară de încadrare a pacientului în clasele 2 sau 3A, deşi aceasta este cea mai importantă din punct de vedere clinic. În 1998, Eyres şi colab. (4) au propus o modificare a acestui scor, cu următoarea structură: • Gradul 0 – normal din punct de vedere neurologic • Gradul 1 – hiperreflexie, asimptomatic • Gradul 2 – alterare senzitivă • Gradul 3 – deficit motor, pacient ambulatoriu • Gradul 4 – deficit motor, pacient non-ambulatoriu.

Indexul de dizabilitate prin mielopatie

   Acest index reprezintă un sistem de cuantificare funcţională pentru pacienţii cu artrită reumatoidă şi mielopatie cervicală. Propus de Casey şi colab. (2) în 1996, Indexul (Myelopathy disability index – MDI) este forma redusă a chestionarului Stanford de evaluare a sănătăţii. Chestionarul MDI este elaborat prin eliminarea acelor întrebări cu marjă mică de variabilitate a răspunsului faţă de varianta originală a chestionarului Stanford.
   Chestionarul MDI cuprinde zece întrebări, fiecare notată de la 0 la 3, după caz. Pacientul trebuie să răspundă în funcţie de capacitatea sa de a efectua anumite activităţi pe parcursul ultimei săptămâni. Notarea răspunsurilor se face astfel: • fără nici o dificultate – 0 puncte • cu unele dificultăţi – 1 • cu multă dificultate – 2 • incapabil de a efectua activitatea – 3.
   Întrebările chestionarului sunt: • 1. La ridicarea în picioare sunteţi capabil să vă ridicaţi de pe un scaun fără braţe? • 2. Puteţi să vă întindeţi în pat şi să vă ridicaţi din pat? • 3. La masă sunteţi capabil să vă tăiaţi singur mâncarea? • 4. Puteţi să ridicaţi un pahar sau o cană plină pentru a bea? • 5. La mers sunteţi capabil să mergeţi în afara casei pe suprafaţă plană? • 6. Puteţi să urcaţi cinci trepte? • 7. Din punctul de vedere al igienei personale, sunteţi capabil să vă spălaţi şi să vă uscaţi tot corpul? • 8. Puteţi să vă aşezaţi şi să vă ridicaţi de pe toaletă? • 9. Când apucaţi obiecte, sunteţi capabil să deschideţi capacele recipientelor deschise în prealabil? • 10. Sunteţi capabil să vă urcaţi şi să vă daţi jos din maşină?
   Metoda de stabilire a scorului: se însumează valorile obţinute (total între 0 şi 30), iar scorul final va fi exprimat în procente.

Sistemul de scor al Asociaţiei Ortopezilor Japonezi

   În 1976, Asociaţia Ortopezilor Japonezi (JOA) a stabilit un set de criterii pe baza căruia putea fi evaluat tratamentul mielopatiei cervicale (6). Acesta a suferit unele modificări, pentru a putea fi utilizat în Europa. În 1991, Benzel şi colab. publică o astfel de modificare, redată în tabelul 1 (1). O altă modificare, adusă de Keller şi colab. în 1993, este redată în tabelul 2 (7).
   Sistemul de cuantificare japonez este foarte util practicii clinice prin nivelul ridicat de detaliu, mai ales al gradului de deficit motor al membrelor superioare pentru diverse activităţi de fineţe.
   Cu cât scorul este mai mic, cu atât deficitul este mai sever. Conform modificării aduse de Keller (cea mai recentă), gradul de deficit motor este cuantificat astfel: • funcţie normală 16–17 puncte • gradul 1 – 12–15 punc­te • gradul 2 – 8–11 puncte • gradul 3 – 0–7 puncte.

   Importanţa criteriilor în calculul gradului de deficit neurologic este următoarea: funcţia motorie a mem­brelor superioare – 23,5%; funcţia motorie a membrelor inferioare – 23,5%; funcţia senzitivă – 3 x 11,8% (total 35,4%); funcţia sfincteriană urinară şi anală – 17,6%.

Scala Cooper pentru mielopatie

   Această scală a fost propusă de Cooper şi Epstein în 1985 (3) şi evaluează separat deficitul motor al membrelor superioare şi inferioare, din punctul de vedere al utilităţii capacităţilor funcţionale restante. Descrierea scalei este redată întabelul 3.
   Cu cât gradul este mai mare, cu atât deficitul este mai sever. Membrele superioare şi inferioare sunt analizate separat, iar gradele nu se însumează.

Scorul Prolo modificat pentru mielopatie cervicală

   Această scală de zece puncte a fost publicată în 1986 de Prolo şi colab. (10) şi reprezintă un mod de evaluare a statusului economic şi a celui funcţional al pacienţilor. Acest scor poate fi descris ca o modalitate de prognostic a gradului de dizabilitate prin evaluarea statusului postoperator faţă de cel preoperator. Iniţial, scorul a fost elaborat pentru pacienţii la care s-a practicat rahisinteză intercorporală lombară pe cale posterioară, dar a fost elaborată şi o modificare aplicabilă pacienţilor care suferă intervenţii chirurgicale la nivel cervical. Descrierea scorului este redată în tabelul 4.
   Cu cât scorul este mai mic, cu atât deficitele sunt mai severe: • funcţionalitate normală – 9–10 puncte • gradul 1 – 7–8 puncte • gradul 2 – 5–6 puncte • gradul 3 – 2–4 puncte.
   Ponderea fiecărui criteriu în cele zece puncte: status economic 50%; status funcţional 50%.

Scorul european pentru mielopatie

   Scorul european pentru mielopatie (EMS) a fost publicat în 1994 (5) şi reprezintă o altă adaptare a scorului JOA aplicabilă pentru pacienţii europeni, cu o structurare diferită faţă de scorul original JOA, şi anume prin analizarea deficitelor neurologice prin prisma afectării căilor lungi sau a neuronilor motori periferici. Detalierea scalei este redată în tabelul 5.
   Cu cât scorul este mai mic, cu atât deficitele sunt mai severe: • funcţionalitate normală – 17–18 puncte • gradul 1 – 13–16 puncte • gradul 2 – 9–12 puncte • gradul 3 – 5–8 puncte.
   Ponderea fiecărui criteriu: membre superioare 27,8%; membre inferioare 22,2%; coordonare 16,7%; parestezii/durere 16%; funcţionarea vezicii urinare şi a sfincterului anal 16,7%

 

Un studiu publicat în 2007 (13), care compară cinci dintre aceste scoruri (scorul Nurick, scorul JOA, scala Cooper, scorul Prolo şi scorul EMS) din punctul de vedere al capacităţii de cuan­tificare a deficitelor neurologice şi de predicţie a gradului de recuperare postoperatorie a relevat ca nu există diferenţe semnificative între scorurile analizate. Cu toate acestea, autorii studiului consideră că, dacă este de analizat capacitatea de a redobândi abilităţile profesionale (de interes pentru activitatea economică ulterioară a pacientului), cel mai potrivit este scorul Prolo. În schimb, atunci când este analizat statusul clinic şi severitatea mielopatiei, cele mai utile par a fi scala Cooper şi scorul EMS.
 
 
 
 
 
 

Notă autor:

Bibliografie

1. Benzel EC, Lancon J, Kesterson L, Hadden T. Cervical laminectomy and dentate ligament section for cervical spondylotic myelopathy. J Spinal Disord. 1991 Sep;4(3):286-95

2. Casey AT, Bland JM, Crockard HA. Development of a functional scoring system for rheumatoid arthritis patients with cervical myelopathy. Ann Rheum Dis. 1996 Dec;55(12):901-6

3. Cooper PR, Epstein F. Radical resection of intramedullary spinal cord tumors in adults. Recent experience in 29 patients. J Neurosurg. 1985 Oct;63(4):492-9

4. Eyres KS, Gray DH, Robertson P. Posterior surgical treatment for the rheumatoid cervical spine. Br J Rheumatol. 1998 Jul;37(7):756-9

5. Herdmann J, Linzbach M, Krzan M et al. (1994) The European Myelopathy Score. In: Baucher BL, Brock M, Klinger M (eds.). Advances in Neurosurgery. Springer, Berlin

6. Japanese Orthopaedic Association. Criteria on the evaluation of the treatment of cervical myelopathy. J Jpn Orthop Assoc 1976; 48:490-503

7. Keller A, von Ammon K, Klaiber R et al. Die spondylogene zervikale myelopathie: konservative und operative Therapie. Schweiz Med Wochenschau 1993;123:1682-91

8. Kelly JC, Groarke PJ, Butler JS, Poynton AR, O’Byrne JM. The natural history and clinical syndromes of degenerative cervical spondylosis. Adv Orthop. 2012;2012:393642

9. Nurick S. The pathogenesis of the spinal cord disorder associated with cervical spondylosis. Brain. 1972;95(1):87-100

10. Prolo DJ, Oklund SA, Butcher M. Toward uniformity in evaluating results of lumbar spine operations. A paradigm applied to posterior lumbar interbody fusions. Spine (Phila Pa 1976). 1986 Jul-Aug;11(6):601-6

11. Ranawat CS, O’Leary P, Pellicci P, Tsairis P, Marchisello P, Dorr L. Cervical spine fusion in rheumatoid arthritis. J Bone Joint Surg Am. 1979 Oct;61(7):1003-10

12. Sadasivan KK, Reddy RP, Albright JA. The natural history of cervical spondylotic myelopathy. Yale J Biol Med.
1993 May-Jun;66(3):235-42

13. Vitzthum HE, Dalitz K. Analysis of five specific scores for cervical spondylogenic myelopathy. Eur Spine J. 2007 Dec;16(12):2096-103

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe