Chirurgia herniei inghinale se poate realiza atât clasic, pe cale deschisă, cât şi minim invaziv, prin abord endoscopic. Despre aceste tipuri de operaţii, indicaţiile şi tehnica lor – în articolul semnat de dr. Adrian Cotîrleţ şi dr. Ionuţ Moţoc.

"> Tratamentul laparoscopic al herniei inghinale - Viața Medicală
Ars Medici

Tratamentul laparoscopic al herniei inghinale

Tratamentul laparoscopic al herniei inghinale

Chirurgia herniei inghinale se poate realiza atât clasic, pe cale deschisă, cât şi minim invaziv, prin abord endoscopic. Despre aceste tipuri de operaţii, indicaţiile şi tehnica lor – în articolul semnat de dr. Adrian Cotîrleţ şi dr. Ionuţ Moţoc.

   Istoria chirurgicală a herniei inghinale datează din Egiptul antic. De la metodele clasice Bassini (1) sau Shouldice până la cele actuale bazate pe proteze, clasice sau endoscopice, această evoluţie a ajutat la înţelegerea anatomiei şi dezvol­tarea tehnicilor chirurgicale.
   Reprezentând 75% din totalul herniilor de perete abdominal, repararea herniei inghinale este una dintre cele mai comune intervenţii chirurgicale (2). Câteva mii de intervenţii chirurgicale pentru hernie inghinală sunt realizate în fiecare an în România. Până recent, toate erau practicate pe cale deschisă, rezultând dureri importante pentru pacienţi. În prezent, tehnica minim invazivă prin abord endoscopic poate fi utilizată pentru a repara cele mai multe tipuri de hernie. Pacienţii trataţi endoscopic par a experi­menta o vindecare mai rapidă şi relatează dureri mult mai mici în timpul recuperării. Ei se pot întoarce la o activitate normală după doar câteva zile, în timp ce recuperarea după o cură clasică poate dura până la cinci săptămâni.
  Abordul laparoscopic se poate adresa herniilor inghinale directe sau indirecte, dar şi herniilor femurale. Intervenţia necesită o foarte bună experienţă în chirurgia laparoscopică şi are o curbă de învăţare relativ lungă.
   Actualmente există trei mari tipuri de operaţii endoscopice: • tehnica transab­do­minală properitoneală (TAPP), descrisă de Arregui în 1992 (3) – după realizarea pneumoperitoneului, spaţiul properitoneal este deschis şi, după disecţia sacului herniar, se plasează o proteză, închi­zându-se la sfârşit peri­toneul • tehnica intraperitoneal only mesh (IPOM) – se aşază prin abord transabdominal o proteză dual-face peste orificiul miopec­tineal, fără a se pă­trunde în spaţiul pro­peri­toneal • tehnica total extraperitoneală (TEP), descrisă de McKernan şi Laws în 1993 (4) – proteza este aşezată în spaţiul properitoneal, fără a deschide peritoneul.
   Familiaritatea scăzută cu anatomia posterioară a regiunii este principala cauză a curbei de învăţare îndelungate în cura endoscopică a herniei inghinale.
   Spaţiul properitoneal este situat între fascia transversalis şi peritoneul parietal, conţine ţesut celular lax şi este străbătut de vasele epigastrice inferioare.
   Indicaţii.Clasic, doar existenţa unei hernii inghinale a fost un motiv pentru o intervenţie chirurgicală. Totuşi, studii recente au demonstrat că prezenţa unei hernii reductibile nu este o indicaţie operatorie în sine, riscul de încarcerare fiind sub 1% (5). Anumite studii au propus câteva indicaţii specifice pentru laparo­scopie vs. cura clasică, printre acestea numărându-se herniile recurente, bila­terale sau necesitatea unei reîntoar­ceri mai rapide la activitatea normală (6, 7). Cu toate acestea, preferinţa pacientului joacă cel mai important rol în alegerea procedeului.
   Experienţa chirurgicală este de asemenea importantă în alegerea tipului de operaţie. Datele arată că recurenţa scade semnificativ odată cu creşterea experienţei în tehnica laparoscopică. O metaanaliză comparând TEP cu TAPP nu a descoperit diferenţe în gradul recurenţei, dar a descoperit că TAPP este asociată cu un grad mai mare de leziuni intraabdominale (8).
   Contraindicaţii.Contraindicaţiile sunt generale, cele specifice tehnicii laparo­scopice fiind o incizie mediană joasă, antecedentele de chirurgie implicând spaţiul properitoneal (prostatectomie), herniile ireductibile.
   Anestezia. Anestezia generală este folosită de majoritatea chirurgilor. Chirurgia herniei inghinale elective este considerată o procedură curată, cu un risc de infecţie sub 2%. Cele mai recente metaanalize susţin folosirea unei doze profilactice de antibiotic (de obicei cefazo­lină, admi­nistrată înaintea practicării inciziei) când folosim o tehnică bazată pe implantarea unei proteze (9).
   Tehnica. În secţia de chirurgie a Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti am realizat 111 intervenţii chirurgicale laparoscopice pentru hernie inghinală în perioada 2010–2013. Majoritatea acestor inter­venţii a fost realizată prin tehnica TEP (105 cazuri), la şase pacienţi folosindu-se procedeul TAPP. Pacientul este aşezat în decubit dorsal. Pentru defecte herniare mari, se poate prefera un uşor Trendelenburg. Turnul de laparo­scopie este situat la picioarele pacientului, operatorul stă de partea controlaterală herniei, iar ajutorul de aceeaşi parte.
   După incizia paraombilicală de 10–15 mm, se evidenţiază teaca ante­rioară a muşchilor drepţi abdominali, care se incizează şi, utilizând drept reper teaca posterioară a drepţilor, creăm un spaţiu de lucru în care introducem trocarul optic; folosim o insuflaţie de 12–14 mm Hg a spaţiului properitoneal. Cu ajutorul camerei disecăm spaţiul Retzius şi Bogros controlateral herniei, folosind ca reper iniţial pubisul şi ligamentul Cooper. Introducem alte două trocare de 5 mm de lucru: unul situat pe linia mediană la 5 cm infraombilical, cel de-al doilea în flancul controlateral herniei. Se disecă sacul herniar, cu parietalizarea foarte atentă a elementelor ce constituie funiculul spermatic la bărbaţi şi, de cele mai multe ori, cu secţionarea ligamentului rotund la femei. Se introduce proteza pretăiată de polipropilenă sau poliester de 15/15 cm, ce va acoperi larg orificiile herniare inghinale.
   În cazul unei disecţii mai laborioase se lasă un drenaj aspirativ. Nu folosim de obicei fixarea protezei cu ProTack în cazul herniilor indirecte. În cazul herniilor directe mari, fixăm cu ajutorul tack-erelor fascia transversalis la ligamentul lui Cooper, pentru a preveni formarea seroa­melor. Exsuflarea se realizează sub control vizual, pentru menţinerea protezei la locul său. Se scot trocarele şi se inchide teaca anterioară a drepţilor abdominali, apoi pielea cu fire intradermice.
   Complicaţii.Formarea hematoamelor sau a seroamelor este de obicei limitată din cauza efectului tampon al peritoneului; rareori necesită intervenţie chirurgicală.
   Leziunile intraabdominale sunt rare folosind metoda TEP, o evaluare intraperi­to­neală fiind considerată salutară la sfârşitul intervenţiei în cazul unei suspiciuni.
   Orhita ischemică ce poate conduce spre necroză testiculară este o com­plicaţie cunoscută în cazul tratamentului endoscopic al herniilor. Se presupune a fi urmarea unei tromboze venoase, mai degrabă decât o leziune arterială. Simpto­mele includ edem testicular dureros şi febră la două-trei zile postoperator (10).
   Concluzii.Pentru echipe experi­mentate, nu se raportează în literatură dife­renţe de recurenţă între herniile tratate endo­scopic şi cele rezolvate pe cale deschisă.
   Datele sugerează o durere persistentă mai redusă în cazul abordului endoscopic, iar reîntoarcerea la muncă este mai rapidă. Totuşi, timpul operator este prelungit, crescând riscul leziunilor viscerale (în special vezica urinară) şi vasculare.
   Costurile în spital sunt mai mari pentru varianta laparoscopică, dar compensează cu reinserţia socială mai rapidă.
   Cura laparoscopică a herniei inghinale s-a dovedit un procedeu sigur şi eficace în experienţă noastră.

 


Notă autor:

Bibliografie

1. Bassini E. Nuovo metodo sulla cura radicale dell’ ernia inguinale. Arch Soc Ital Chir. 1887:4:80

2. Jenkins JT, O’Dwyer PJ. Inguinal hernias. BMJ. 2008 Feb 2;336(7638):269-72

3. Arregui ME, Davis CJ, Yucel O, Nagan RF. Laparoscopic mesh repair of inguinal hernia using
a preperitoneal approach: a preliminary report. Surg Laparosc Endosc. 1992 Mar;2(1):53-8

4. McKernan JB, Laws HL. Laparoscopic repair of inguinal hernias using a totally extraperitoneal prosthetic approach. Surg Endosc. 1993 Jan-Feb;7(1):26-8

5. Chung L, O’Dwyer PJ. Treatment of asymptomatic inguinal hernias. Surgeon. 2007 Apr;5(2):95-100

6. Eklund A, Rudberg C, Leijonmarck CE, Rasmussen I, Spangen L, Wickbom G, Wingren U, Montgomery A. Recurrent inguinal hernia: randomized multicenter trial comparing laparoscopic and Lichtenstein repair.
Surg Endosc. 2007 Apr;21(4):634-40

7. Keidar A, Kanitkar S, Szold A. Laparoscopic repair of recurrent inguinal hernia. Surg Endosc. 2002 Dec;16(12):1708-12

8. Wake BL, McCormack K, Fraser C, Vale L, Perez J, Grant AM. Transabdominal pre-peritoneal (TAPP) vs totally extraperitoneal (TEP) laparoscopic techniques for inguinal hernia repair. Cochrane Database Syst Rev. 2005 Jan 25;(1):CD004703

9. Sanabria A, Domínguez LC, Valdivieso E, Gómez G. Prophylactic antibiotics for mesh inguinal hernioplasty: a meta-analysis. Ann Surg. 2007 Mar;245(3):392-6

10. Moore JB, Hasenboehler EA. Orchiectomy as a result of ischemic orchitis after laparoscopic inguinal hernia repair: case report of a rare complication. Patient Saf Surg. 2007 Nov 7;1(1):3

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe