Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Asemănări și deosebiri la nivel cerebral

de Dr. Mariana MINEA - aug. 25 2023
Asemănări și deosebiri la nivel cerebral

Tratamentele psihiatrice ar putea avea mai mult succes dacă bolile psihice ar fi mai bine înţelese din punct de vedere fiziopatologic.

Iar în acest proces de elucidare, lumea medicală ar trebui să ţină mai mult cont de heterogenitatea clinică a pacienţilor care împart același diagnostic, precum și de similitudinile diferitelor afecţiuni psihice. Este mesajul unor cercetători care au realizat un studiu bazat pe imagistică cerebrală, publicat recent în Nature Neuroscience. De exemplu, ei au observat că, pentru persoane cu același diagnostic psihiatric, regiuni echivalente din creier sunt afectate în mod diferit în ceea ce privește modificarea în volum a materiei cenușii.

Studiul a făcut comparaţie între 1.294 de persoane care primiseră un diagnostic de boală psihică și 1.465 de persoane din grupul de control. Dintre persoanele cu un diagnostic psihiatric, 202 aveau tulburare de spectru autist, 153 – tulburare hiper­kinetică cu deficit de atenţie (ADHD), 228 – tulburare bipolară, 161 – episod depresiv major, 167 – tulburare obsesiv compulsivă și 383 – schizofrenie. Mai puţin de 7% dintre persoanele care „împărţeau” același diag­nostic prezentau afectare la același nivel cerebral pe imaginile obţinute cu ajutorul rezonanţei magnetice. Dar până la 56% dintre ei prezentau afectare la nivelul acelorași circuite sau reţele cerebrale. De exemplu, „reţeaua atenţională ventrală” a fost implicată în cazul tuturor persoanelor din primul grup, indiferent de diagnostic. Alte reţele au fost implicate în depresie, tulburare bipolară, schizofrenie și ADHD.


Notă autor:

*https://www.nature.com/articles/s41593-023-01404-6
https://www.medscape.com/viewarticle/995568?src=

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe