Newsflash
ACTUALITATE Știri

Asociațiile de pacienți cer fonduri CNAS pentru medicamente și servicii de sănătate

de L. Budin - oct. 6 2023
Asociațiile de pacienți cer fonduri CNAS pentru medicamente și servicii de sănătate

Mai multe asociații de pacienți au solicitat intervenția Ministerului Sănătății, pentru asigurarea fondurilor necesare CNAS în vederea decontării medicamentelor și serviciilor de sănătate din programele naționale.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor asociații de pacienți, se arată într-un comunicat. Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a prezentat și Guvernul României a aprobat memorandumul care suplimentează bugetul CNAS cu 2,5 miliarde de lei pentru plata acestora. 

În ceea ce privește Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, „după aprobarea Ordonanței care a făcut posibilă operaționalizarea medicinei personalizate, testarea genetică și radioterapia stereotactică, precum și multe alte servicii noi pentru pacienții oncologici, au fost adoptate câteva Hotărâri de Guvern necesare implementării PNCC”, se subliniază.

Specialiștii oncologi din toată țara lucrează la elaborarea ordinelor de ministru care vor permite în perioada imediat următoare reorganizarea rețelei de oncologie, pentru un acces mai bun al pacienților la serviciile medicale de care au nevoie”. 

Implementarea unui plan de sănătate care să răspundă așteptărilor pacienților oncologici este un proces, nu o decizie, se subliniază.

Toți pacienții reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății! Lucrăm împreună cu specialiștii din sănătate pentru a le oferi bolnavilor de cancer acces ușor la diagnostic, servicii de asistență medicală și tratamente la cele mai înalte standarde. Sunt chestiuni administrative care nu se pot rezolva de pe azi pe mâine, decât în opinia unor persoane care nu cunosc nevoile pacienților oncologici. Performanța serviciilor medicale nu constă doar în câte ordine de ministru emite Ministerul Sănătății, ci într-o reformă reală a sistemului, care se construiește în timp!”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre lista de medicamente compensate și gratuite. Din noiembrie 2021 și până în prezent, Ministerul Sănătății a introdus 84 de noi medicamente, dintre care 23 pentru afecțiuni oncologice. În prezent, Ministerul Sănătății a inițiat HG pentru introducerea unor noi medicamente compensate pentru mai multe afecțiuni, aceasta aflându-se în avizare interministerială, se mai arată în comunicat. 

 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe