Newsflash
Știri

Asociațiile medicilor: negocierile cu CNAS înseamnă doar un armistițiu temporar

de L. Budin - ian. 22 2024
Asociațiile medicilor: negocierile cu CNAS înseamnă doar un armistițiu temporar

Exodul medicilor din România s-a produs „mai ales din cauza agresiunii permanente a politicului asupra demnității profesiei de medic”, subliniază reprezentanții medicilor de familie și ai celor din ambulatoriul de specialitate.

Asociațiile reprezentative național ale medicilor de familie (Societatea Națională de Medicina Familiei – SNMF, Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie – UPIMF și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie – FNPMF), precum si ale medicilor din ambulatoriul de specialitate (Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator - APMA), subliniază, într-un comunicat, că România are nevoie de un sistem de sănătate stabil.

Reprezentanții asociațiilor medicilor de familie și ai medicilor din ambulatoriul de specialitate „au reușit să contracareze atacul guvernamental de neînțeles asupra segmentului de prespital, singura verigă a sistemului de sănătate capabilă să contribuie direct la reducerea internărilor evitabile”. Nici internările de zi, nici internările continue nu pot transforma un sistem pus sub presiune într-unul sustenabil financiar, se arată. 

Exodul medicilor din România, cel mai mare de la nivelul Europei s-a produs nu doar din cauza veniturilor semnificativ mai mici decât în celelalte țări ale Uniunii Europene, nu doar din cauza finanțării cronic insuficiente a sistemului de sănătate din România care este pe penultimul loc din Europa, ci mai ales din cauza agresiunii permanente a politicului asupra demnității profesiei de medic, ceea ce a condus, în timp,a zdruncinarea încrederii medicilor în instituțiile statului”, se precizează. 

Reducerea cu circa 30% a finanțării ambulatoriului de specialitate și a medicinei de familie, coroborat cu creșterile de fiscalitate menite să acopere lipsa de eficiență a altor sectoare economice înseamnă o reducere la jumătate a veniturilor medicilor din aceste domenii de activitate. 

Domnilor guvernanți, exodul medicilor va reîncepe! Deficitul de medici existent deja se va agrava iar șocul îl vor resimți votanții dumneavoastră!”, este avertismentul medicilor. 

Ei adaugă că negocierile cu CNAS de joi, 18 ianuarie, reprezintă „un armistițiu temporar, nu o rezolvare”.

Este imperios necesar să se găsească soluții de finanțare acum, nu după această dată. Se impune finanțarea corectă a segmentului prespital, adică a medicinei de familie și a celei de ambulatoriului”, se mai subliniază. 

Medicii își arată deschiderea de a colabora, a identifica disfuncționalitățile din sistem și de a găsi soluții. Pacienții din România au nevoie de acces la toate segmentele de îngrijire, în funcție de nevoile lor. Nu poate fi conceput un sistem sanitar funcțional fără o bază solidă: medicina de familie și ambulatoriul de specialitate. 

Solicităm responsabilitate deplină din partea guvernanților, ne dorim un cadru legislativ stabil, ne dorim predictibilitate! Vrem să fim lăsați să ne îngrijim pacienții, nu să fim obligați să ne mobilizăm la proteste! Totuși, dacă până la 1 iulie 2024 nu veți fi găsit soluții să creșteți finanțarea pentru ambulatoriul de specialitate și pentru medicina de familie, din acea zi în România nu va mai exista un sistem de asigurări de sănătate!”, avertizează medicii. 

Comunicatul este semnat de dr. Cosmin Alexandrescu – președinte APMA, dr. Angela Mazdrag - președinte UPIMF, dr. Luminița Zane - președinte FNPMF, dr. Dina Mergeani - președinte SNMF. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe