Newsflash
Internaționale

Aspirina crește riscul de anemie

de Dr. Mariana MINEA - iul. 14 2023
Aspirina crește riscul de anemie

Recomandarea de a lua aspirină în doză mică, pentru prevenirea evenimentelor trombotice, trebuie personalizată și adaptată riscului individual, atrag atenţia specialiștii.

Persoanele vârstnice care iau zilnic aspirină în doză mică – protecţie împotriva evenimentelor trombotice – au un risc cu 20% mai mare de a dezvolta anemie, chiar și în lipsa unor antecedente de hemoragie la nivel digestiv. Anemia ar putea fi urmarea sângerărilor inaparente clinic cauzate de aspirină. Este concluzia unei analize secundare realizate pe baza studiului randomizat ASPREE (Aspirin in Reducing Events in the Elderly), analiză publicată recent în Annals of Internal Medicine.

Studiul, desfășurat în perioada 2012-2017, în cadrul unui parteneriat între Australia și Statele Unite, și-a propus să afle dacă dozele mici de aspirină cresc durata vieţii sănătoase, definită ca viaţă lipsită de demenţă ori de dizabilitate. El a înrolat persoane cu vârsta de cel puţin 65 de ani, sănătoase. Criteriile pentru excludere din studiu au fost un diagnostic de eveniment cardiovascular în antecedente, precum infarctul miocardic ori accidentul vascular cerebral, prezenţa unei boli grave la înrolarea în studiu, precum cancerul în fază terminală ori boala obstructivă de căi respiratorii, boală care ar expune riscului de deces în următorii cinci ani. Alte criterii de excludere au fost reprezentate de prezenţa unei afecţiuni curente sau recurente cu probabilitate mare de sângerare, precum anevrismul cerebral, prezenţa anemiei și a demenţei, precum și o presiune sistolică ≥180 mmHg și/sau diastolică ≥105 mmHg. 

Pe baza concluziilor acestui studiu, ghidurile internaţionale au revizuit deja recomandarea de administrare a dozelor mici de aspirină în scopul prevenirii evenimentelor cardiovasculare la persoane vârstnice sănătoase.

Investigatorii au analizat concentraţiile hemoglobinei la 19.114 vârstnici sănătoși, precum și nivelurile de feritină – la începutul studiului și la interval de trei ani. Conform calculelor, probabilitatea estimată de a dezvolta anemie în decurs de cinci ani a fost de 23,5% în grupul care a primit aspirină și de 20,3% în grupul placebo. „Pentru un pacient care ia aspirină pentru orice motiv, menţineţi sub atenţie hemoglobina. Pentru o persoană în vârstă care ia aspirină fără o indicaţie clară, precum o boală cardiovasculară, luaţi serios în calcul dacă acesta e cel mai bun tratament”, a transmis, pentru Medscape, dr. Basil Eldadah, coordonator la National Institute on Aging, parte a National Institutes of Health din Statele Unite.


Notă autor:

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M23-0675
https://www.medscape.com/viewarticle/993420

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe