Newsflash
Internaționale

Ocluzia intestinală, posibil efect advers la persoanele care iau agoniști GLP-1 pentru slăbit

de Dr. Mariana MINEA - oct. 13 2023
Ocluzia intestinală, posibil efect advers la persoanele care iau agoniști GLP-1 pentru slăbit

Agoniștii receptorilor GLP-1 prezintă risc de efecte adverse gastrointestinale, inclusiv pentru persoanele care le iau în scopul scăderii ponderale, nu doar pentru cele cu diabet.

Agoniștii receptorilor GLP-1 prezintă risc de efecte adverse gastrointestinale, inclusiv pentru persoanele care le iau în scopul scăderii ponderale, nu doar pentru cele cu diabet. Este rezultatul unei analize publicate la 5 octombrie în Agoniștii receptorilor GLP-1 prezintă risc de efecte adverse gastrointestinale, inclusiv pentru persoanele care le iau în scopul scăderii ponderale, nu doar pentru cele cu diabet. Este rezultatul unei analize publicate la 5 octombrie în Este rezultatul unei analize publicate la 5 octombrie în JAMAEfectele adverse sunt pancreatită, ocluzie intestinală și gastropareză. Spre deosebire de pacienţii cu diabet zaharat care urmează un tratament cu agoniști de GLP-1 (semaglutidă sau liraglutidă), cei care la iau în scopul scăderii în greutate nu au prezentat afectare biliară (incluzând aici colecistită, colelitiază și coledocolitiază).

Rezultatele sunt concluzia analizei unei cohorte de 16 milioane de pacienţi. Dintre aceștia, 4.144 au luat liraglutidă, 613 – semaglutidă, iar 654 – naltrexonă și bupropionă, alt tip de medicament cu efect asupra greutăţii corporale. Intervalul analizat a fost 2006-2020. Întrucât semaglutida a început să fie marketată începând doar cu 2021 pentru efectul asupra greutăţii corporale, autorii studiului s-au asigurat că toţi pacienţii analizaţi primiseră un cod de obezitate în cele 90 de zile anterioare înrolării în studiu sau în 30 de zile ulterioare acestui moment. Din cercetare au fost excluse persoanele care aveau un cod de diabet sau care luau și un antidiabetic.


Notă autor:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2810542

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe